Закон про дипломатичну службу направлений на підпис президенту

16 квiтня 12:00

Нового закону чекають усі українські дипломати, переконаний Парубій. Сподівається, що президент його швидко підпише.

 

Спікер парламенту Андрій Парубій підписав новий закон "Про дипломатичну службу", ухвалений Верховною Радою 5 квітня.

"Дуже знаково, що парламент прийняв цей закон до сторіччя української дипломатичної служби. Впевнений, що він дасть нову зброю для української дипломатії, для відстоювання українських інтересів у всьому світі", - сказав він на засіданні погоджувальної ради парламенту.

Парубій зазначив, що нового закону чекають усі українські дипломати, і висловив надію на те, що президент його швидко підпише.

Як писав у своїй статті для DT.UA Віталій Мартиненко, потреба увалення нового закону "Про дипломатичну службу" назріла давно, оскільки українська дипслужба все ще залишалася пострадянською. Іщ законотворчою ініціативою виступила адміністрація президента, а Петро Порошенко особисто наполягав на позачерговому розгляді цього законопроекту.

Як зазначається в матеріалі, новий закон "Про дипломатичну службу", порівняно з нині чинним, є більш структурованим, чітким в окремих моментах і вносить ряд позитивних змін в роботу дипломатів.

Зокрема, конкретизується можливість контрактної форми проходження дипломатичної служби, що має сприяти її наповненню якісними кадрами, оскільки робить процедуру набору і звільнення дипломатів більш гнучкою. Також чітко визначені спеціальні вимоги до кандидатів на дипломатичні посади, що відрізняють їх від кандидатів на посади державної служби. У новому законі, на відміну від попереднього, велику увагу приділено професійному навчанню дипломатів як в Україні, так і за кордоном. Підвищується рівень соціального захисту дипломатів та членів їх сімей. Тепер і дипломати, і їх дружини або чоловіки підлягають обов'язковому пенсійному страхуванню, і за них сплачується єдиний соціальний внесок.

Детальніше про законі про дипломатичну службу читайте в матеріалі Віталія Мартиненка "Закон на вимогу" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".