Закон про амністію учасників Євромайдану може застосовуватися вибірково, - експерт

19 грудня 18:59

Колишній глава Мін'юсту Роман Зварич зазначив, що в законі чітко не прописано, кого слід розуміти під "учасниками акцій протесту і масових заходів".

 

Прийнятий Верховною Радою закон про амністію учасників акцій протесту і масових заходів є юридично нікчемним. Про це ZN.UA розповів колишній міністр юстиції Роман Зварич.

Відповідаючи на питання ZN.UA, чи дія закону поширюватиметься на правоохоронців, які брали участь у силовий розгін мирних акцій, Зварич зазначив: "В даному документі присутні безграмотність і неконкретизация, що відкриває можливості для його неточної трактування".

За його словами, "термін "учасник" не має правового визначення в українському законодавстві, що відкриває можливості для вибіркового застосування".

Зварич не виключив, що, оскільки в законі чітко не прописано, кого слід розуміти під "учасниками акцій протесту і масових заходів", він буде застосований не тільки до студентів, затриманих під час розгону Евромайдана.

Нагадаємо, Верховна Рада 19 грудня ухвалила закон про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб щодо подій, які мали місце під час проведення масових акцій протесту.

Законопроектом пропонується звільнити від відповідальності людей, які були учасниками акцій протесту і масових заходів у період з 21 листопада 2013 року і до дня набрання чинності цього закону.

При цьому "нові кримінальні провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень не можуть бути відкриті з приводу подій, пов'язаних з даними акціями протесту та масовими заходами". !zn

Читайте також:

Рада прийняла закон про амністію учасників Евромайдана

Росія вважає, що Євромайдан "підігрівають" іноземці

Активісти Евромайдана принесли Клюєву "криваву ялинку"