"Захотілося терміново у бібліотеку": як відреагували на перепалку Зеленського та Порошенка

12 квiтня 15:07

Кандидати в президенти вчора вперше публічно поговорили. Вийшло не дуже.

 

Чинний президент і кандидат на цю посаду Петро Порошенко вчора несподівано приїхав на ефір програми "Право на владу" на телеканалі олігарха Ігоря Коломойського "1+1". Внаслідок чого гендиректор групи "1+1 media" Олександр Ткаченко заявив про те, що телеканал подасть до суду на президента "за минулі звинувачення" й після того, як він "увірвався до ефіру, без запрошення, користуючись статусом глави держави".

Проте вчорашній ефір запам'ятався першочергово тим, що у Порошенка стався перший публічний діалог телефоном з його опонентом, шоуменом Володимиром Зеленським. Між кандидатами зав'язалася суперечка через дату проведення дебатів: Порошенко наполягав на дискусії на стадіоні 14 квітня і в студії "Суспільного" 19 квітня, а Зеленський – тільки 19-го і тільки на стадіоні. У підсумку шоумен, який періодично перебивав Порошенка, перервав розмову та поклав слухавку.

Сьогодні у виборчому штабі Зеленського заявили, що кандидат у президенти емоційно поводився під час розмови з чинним главою держави через те, що з боку опонента на нього "ллється великий обсяг бруду".

Політики, журналісти і політтехнологи жваво відреагували на подію у студії "1+1". Зібрали найцікавіше із соцмереж.

Журналістка Христина Бердинських: "Послухала телефонні дебати кандидатів на 1+1. Захотілося терміново у театр, музей, бібліотеку".

Політтехнолог Олеся Яхно: "Хамив Зеленський, а соромно всім нам. Навіть про стилістичні здатності Януковича на його тлі можна тепер сказати, що "король говорив". Це те почуття - почуття сорому за власну державу за такого можливого президента як Зе - яке хочуть нам нав'язати ті, хто його ведуть...".

Лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко: "Порошенко правильно сказав на Плюсах: не повинен прокурор виходити за межі закону і прокурорської етики, не повинен перетворюватися на політика, не повинен публічно звинувачувати одного кандидата на користь іншого. Але - шкода, що в студії не було поліграфа, який би зафіксував фальшивість "правильних" слів Порошенка...".

Народний депутат Мустафа Найєм: "... так, на його фоні (Зеленського, - ред.) Петро Порошенко виглядав гідно. Я не впевнений, що треба було опускати інститут президента і самовільно в'їжджати на троянському коні в ефір приватного телеканалу, з яким нібито судишся, обзиваєш і обіцяєш закрити. Тим не менш, приїхав, без підготовки відповідав на питання, не йшов від критики й влучно парирував. От тільки всі ці його якості - і ораторські здібності, і дипломатію, і вміння тримати удар - все це ніхто під сумнів не ставив. Не через це відвернулася майже половина виборців, що проголосували за Порошенка п'ять років тому. Просто левова частка цього інтелігентного пафосу розбивалася об неприкритий дерибан різного калібру хапуг, які тужили за загиблими й виспівували гімн у вільний від крадіжки час. І не потрібно нарікати на хамство. Саме так ви розмовляли з країною п'ять років. Фігурально...".

Політичний експерт Олексій Мінаков: "Зеленському треба було не в президенти йти, а на СТБ на шоу "Від пацанки до панянки".

Народний депутат Сергій Лещенко: "... виглядало це погано з обох сторін, врешті Зеленський перервав розмову і повісив слухавку, після чого у фейсбуці почався кіпіш, що "буде президентом хам". Правда, багато хто з обурених не помічали або навіть улюлюкали з "креативу" штабу Порошенка та його ізраїльського політтехнолога, у якому Зеленського збиває вантажівка, всі під'їзди заклеєні листівками "Зе наркоман", а депутати з БПП називали своїх співгромадян "дебілами", "ватою" та "ресурсом Кремля...".

Журналістка Тетяна Даниленко: "Не поділяю загальної думки про те, що Зеленський неправильним тоном поговорив з Порошенком. У студії 1+1 абсолютно всі були деморалізовані нахрапом президента... Зеленський відповів зухвало, але так, щоб не бути втягнутим у чуже безумство Він порушив сакральність влади і це звичайно не може подобатися, наприклад, журналістам. Але впевнена, що його виборець оцінить".

Політтехнолог Тарас Березовець: "Єдине пояснення, чому на 1+1 Володимира Зеленського виставили гопником і хамом у найбільш непривабливому вигляді, бачу в тому, що на каналі працює партизанська журналістська група. Тепер для думаючих дебати вже не потрібні, вистачило цих 4 хвилин. До речі, він ще й українською в живому ефірі двох слів зв'язати не може...".

Журналіст Віталій Сич: "... Вчора Порошенко був у нас в ефірі на "Радіо НВ" й отримав багато неприємних запитань. Й ми на ньому їздимо кожен день - у журналі, на сайті та на радіо. А Зеленського можуть покликати в ефір Плюсів і задати йому неприємні запитання про 13 рейсів до Женеви та Тель-Авіву до Ігоря Коломойського й про його бачення зовнішньої політики та економіки? Якщо вони є. Тому що ми цього ніяк зрозуміти не можемо. Ну не може ж людина стати президентом, не відповівши на жодне запитання...".

Політолог Петро Олещук: "Реакція на короткий діалог кандидатів по телефону виявилася саме такою, якої я очікував. Кожен "фан-клуб" оголосив "свого" переможцем. З дебатами, очевидно, буде те саме".

Блогер Роман Шрайк: "... Бесіди як такої не вийшло. Зеленський розповів про свою відсутність у Києві через поїздку у Францію, після чого багаторазово перебив Порошенка і повісив слухавку. З цього хаосу вдалося зрозуміти, що Порошенко чекає на Зеленського на "Олімпійському" 14 числа, а у студії "Суспільного" - 19. Зеленський же чекає на президента на "Олімпійському" 19 квітня. А я скажу тільки одне. Якщо те, що ми почули, це результат довгої підготовки Зе-команди до дебатів, тоді ой".

Як повідомлялося, 7 квітня Центральна виборча комісія оголосила офіційні результати першого туру виборів президента та призначила другий тур на 21 квітня.

Раніше Володимир Зеленський викликав Петра Порошенка на дебати на НСК "Олімпійський". Порошенко відповів згодою. Зеленський також висунув низку умов, зокрема такі, що суперечать вимогам законодавства, після чого голова правління НСТУ Зураб Аласанія заявив про припинення переговорів із кандидатами та дав зрозуміти, що їх зірвав шоумен, раз у раз висуваючи нові вимоги.

Згодом у штабі Порошенка повідомили, що гарант готовий дебатувати із Зеленським на стадіоні 14 квітня і в студії "Суспільного" - 19-го.

11 квітня у штабі Зеленського заявили, що кандидат, перебуваючи на стадіоні, міг би зв'язатися зі студією "Суспільного" за допомогою телемосту.

Всі подробиці зібрали у матеріалі "Батл року: що відомо про дебати Зеленського та Порошенка".