Захід стурбований непередбачуваністю, яку може принести президентство Зеленського — Reuters

27 березня 14:05

Хоча в самій Україні лише 9% громадян довіряють своєму уряду, що є найнижчим показником серед виборців у всьому світі.

 

Українці, змучені п'ятирічною війною і десятиліттями офіційної корупції, схоже, відправлять коміка без політичного досвіду до другого туру виборів проти чинного президента, коли вони проголосують на президентських виборах у неділю, пише агентство Reuters.

Фаворитом в першому турі голосування в неділю є Володимир Зеленський, політичний новачок, який грає вигаданого українського президента в популярному телесеріалі і який в реальному житті потрапив у виборців, налаштованих проти істеблішменту.

Багато опитувань громадської думки ставлять на друге місце чинного президента Петра Порошенка - результат, який може привести до того, що вони він і Зеленський потраплять до другого туру, з важко передбачуваним остаточним результатом.

Колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко також може потрапити до другого туру за рахунок Порошенко.

"Зеленський, ймовірно, буде в другому турі проти Порошенка або Тимошенко, що означає, що це буде змагання між новим і старим", - сказав Роберт Брінклі, голова аналітичного центру Chatham House Ukraine Forum.

Потім українці повинні вирішити, чи настільки вони ситі по горло існуючими політиками, "що вони будуть проголосують за новачка, або ж їх обережні інстинкти... підтвердяться, і вони скажуть, що нам краще піти з дияволом, якого ми знаю, а не з кимось абсолютно невідомим ", - сказав він.

З рухом Зеленського на президентських виборах Україна переживає хвилю народного невдоволення, подібного до того, яке в Італії призвело популістський "Руху п'яти зірок" і президента США Дональда Трампа в його офіс.

За даними опитування, проведеного Gallup в березні, всього 9 відсотків українців довіряють своєму національному уряду, що є найнижчим показником серед виборців в світі. У 2018 році середній світовий показник склав 56 відсотків. Лише 12 відсотків дорослих українців впевнені в чесності виборів, а 91 відсоток вважає, що корупція в їх уряді широко поширена.

"Жоден з трьох кандидатів мене не влаштовує. А іншим кандидатам просто не вдасться пройти ", - сказала киянка Євгенія Шмелькова. "Тому ми взагалі нерішучі - йти на вибори чи не йти. Ні, звичайно, вам потрібно йти, але результат буде непередбачуваним ".

Західні уряди поставили високу ставку на вибори, тому що вони встали на сторону України в її конфлікті з Росією і вклали гроші - і значний політичний капітал - в підтримку Києва на шляху інтеграції з Заходом.

Хто б не був остаточним переможцем, він навряд чи повернеться на російську орбіту, але західні чиновники і інвестори кажуть, що вони турбуються про непередбачуваність, яку може принести президентство Зеленського.

Порошенко був обраний президентом в 2014 році, незабаром після анексії Росією Кримської області України і збройного повстання підтримуваних Росією сепаратистів на сході України, в якому загинули вже 13 тисяч осіб.

Порошенко, часто відвідує лінію фронту в камуфляжній формі, вважає, що стримує конфлікт і протистоїть Росії.

Але багато виборців кажуть, що Порошенко не зміг впоратися з корупцією і бідністю, і що його оточення зіпсовано підлістю. Підвищення цін на газ, проштовхується під тиском західних донорів, викликало гнів серед споживачів, незадоволених їх завищеними рахунками.

ЖИТТЯ ІМІТУЄ МИСТЕЦТВО

Тимошенко назвала газовий похід "геноцидом", пообіцявши підняти пенсії і підкресливши своє минуле як революційного мученика, ув'язненого двома президентами.

Зеленський пообіцяв, що в разі свого обрання він вступить в боротьбу з корупцією та іншими реформами і вдихне нове життя в вмираючі мирні переговори про долю східної України, яка тепер фактично контролюється бойовиками, яких підтримує Москва.

У разі, коли життя наслідувало мистецтва, його кампанії допомагав персонаж, якого він грає в своєму серіалі: кожен, хто випадково стає президентом, а потім з відвертою чесністю прорізає дурницю і бюрократію. Зеленський заявив, що внесе законопроект, щоб позбавити президента, законодавців і суддів недоторканності від судового переслідування в разі обрання.

Відповідаючи на побоювання інвесторів з приводу його недосвідченість, Зеленський заявив агентству Reuters в інтерв'ю минулого місяця, що не допустить дефолту України за своїми борговими зобов'язаннями перед Міжнародним валютним фондом, який виділив країні мільярди доларів у вигляді позик в обмін на реформи.

Нагадаємо, президентська кампанія в Україні офіційно стартувала 31 грудня 2018 року. Вибори голови держави призначено на 31 березня. ЦВК зареєструвала 44 кандидати в президенти. Шестеро з них заявили, що знімають свої кандидатури на користь інших кандидатів.

Редакція DT.UA склала повний список кандидатів і зібрала коротку інформацію про них. Слідкуйте за перебігом подій у спецпроекті DT.UA Вибори-2019.

Докладніше про маніпуляції на виборах 31 березня та протидію їм читайте в матеріалі Ярини Бусол "Виборчі маніпуляції і як з ними боротися" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".