За три дні Рада розглянула близько 500 правок до законопроєкту про ринок землі

18 лютого 18:49

За цей час депутати схвалили лише одну поправку.

 

Верховна Рада за три дні розглянула 483 правки до законопроєкту щодо відкриття в Україні земельного ринку. Зокрема, 18 лютого, парламентарі розглянули 267 правки із 4018, підготованих до другого читання.

Із розглянутих сьогодні змін народні депутати не ухвалили жодної. Загалом профільний комітет Верховної Ради рекомендував ухвалити всього дев'ять поправок до проєкту закону.

6 лютого Верховна Рада почала розглядати законопроєкт про ринок землі в Україні. За попередні дні роботи над документом депутати розглянули 216 правок.

При цьому взяли тільки одну поправку депутата Ігоря Фріса від "Слуги народу". Спочатку парламентський комітет відхилив правку, але після обговорення змінив свою позицію. Ухвалена зміна до проєкту закону забезпечує вільний доступ до ділянки власникам або орендарям, навіть якщо всі землі навколо знаходяться в іншій власності.

Серед іншого проєктом закону передбачено продаж не більше 10 тис. гектарів землі в одні руки. Також документом передбачено синхронізацію всіх реєстрів для контролю за концентрацією земель. У разі перевищення ліміту надлишкова земля буде вилучена за рішенням суду і виставлена на електронних торгах. Також у документі прописано хто зможе купувати землю, а хто ні.

Детальніше про наслідки ухвалення проєкту закону для українських регіонів читайте у статті Ярослава Рабошука "Ринок землі: що отримають регіони?" для ZN.UA.