За поданням Зеленського в Раді зареєстрували лише один законопроект

22 травня 11:17

Парубій просить президента уточнити номери законів для позачергово засідання.

 

Від імені президента України у Верховній Раді зареєстровано лише один проект закону "Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу", водночас відсутні інші нормативні акти щодо проведення позачергових виборів та зміну виборчого законодавства. Як наслідок голова Верховної Ради України Андрій Парубій звернувся до президента з проханням конкретизувати номери законопроектів, запропоновані для позачергового розгляду Верховною Радою.

Зокрема 21 травня голова Верховної Ради України Андрій Парубій надіслав лист на ім'я Президента України Володимира Зеленського з проханням конкретизувати номери законопроектів, запропоновані для розгляду Верховною Радою України на позачерговому засіданні 22 травня.

"У зв'язку із Вашим зверненням щодо проведення позачергового засідання Верховної Ради України мною було видане Розпорядження про скликання такого засідання 22 травня 2019 року о 12:00. Водночас, відповідно до положень Регламенту Верховної Ради України при формуванні порядку денного пленарного засідання мають зазначатися, зокрема, реєстраційні номери та назви законопроектів, які передбачені для розгляду. З огляду на викладене, прошу Вас конкретизувати номери законопроектів, які Ви пропонуєте завтра включити до порядку денного позачергового пленарного засідання Верховної Ради України", - йдеться в листі Парубія.

Напередодні, в Адміністрації президента пройшли консультації Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради, головами фракцій і груп. Після їх завершення стало відомо, що президент ініціює позачергове засідання парламенту у середу для внесення змін у виборче законодавство. Йдеться про розгляд змін, що стосуються скасування мажоритарної системи і зниження прохідного бар'єру до 3%.

Також 21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради й призначення позачергових виборів на 21 липня.

Як зазначили джерела DT.UA, остаточне рішення щодо розпуску Верховної Ради прийняли 19 травня ввечері. При цьому проти дострокового розпуску парламенту виступав олігарх Ігор Коломойський, однак на рішення це не вплинуло.

Нагадаємо, що представники більшості фракцій заявили про готовність до позачергових виборів.