За день депутати встигли розглянути лише 5% поправок до мовного законопроекту

12 березня 21:02

Рада продовжить розгляд проекту закону про функціонування української мови в середу.

 

Верховна Рада у вівторок, 12 березня, розглянула 120 з більш ніж 2,5 тисяч поправок до законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної. Спікер парламенту Андрій Парубій повідомив, що у середу депутати продовжать розгляд проекту закону №5670-Д у другому читанні з поправки з №121.

У ході пленарних засідань автори деяких поправок ставили їх на підтвердження, однак сесійна зала не давала достатньої кількості голосів.

Закон про забезпечення функціонування української мови як державної було прийнято у першому читанні 4 жовтня 2018 року. 28 лютого Рада приступила до розгляду законопроекту у другому читанні, але не розглянула жодну з поправок.

Згідно із законопроектом, кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою, а держава, зі свого боку, забезпечує можливості для цього. Щоб отримати українське громадянство, іноземцям доведеться вивчити українську. Робоче спілкування має відбуватися українською мовою, як і діловодство та документообіг. Обслуговувати споживачів у різних сферах повинні українською мовою, і вже на прохання клієнта - будь-якою іншою.

Детальніше про нонсенси у новому законопроекті про державну мову читайте в статті Тетяни Пархоменко "Офшор для плагіаторів?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".