Через агресію РФ щодо України президент Литви вважає малоймовірним контакт з Путіним

14 серпня 01:52

Президент Литви Гітанас Науседа налаштований рішуче і жорстко: з Путіним немає про що говорити, поки в Україні війна

 

Литва проводить найбільш послідовну політику стосовно Росії через її агресію в Україні. Слідом за президентом Далею Грібаускайте, яка завершила другу каденцію і передала пост Гітанасу Науседі, який виграв вибори, чинний президент Литви налаштований жорстко і однозначно.

Гітанас Науседа, який вступив на пост президента Литви, поки що вважає малоймовірним контакт з президентом РФ Володимиром Путіним.

Про це він розповів в інтерв'ю литовському телебаченню LRT, передає Фокус.

"Про що нам зараз говорити з Путіним? У нас така ситуація в Україні, що немає підстав вимовляти дипломатичні, приємні слова, а головне – у мене немає на це морального права", – сказав Науседа.

Також президент зазначив, що ЄС зараз розколотий через ставлення до РФ, але Литва, яка межує з Росією, усвідомлює небезпеку.

"Поки РФ проводить агресивну політику щодо України, не може бути ні жартів, ні обміну дипломатичними словами", – додав Науседа.

24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене надання російського громадянства мешканцям ОРДЛО. Згодом він заявив, що розглядає можливість надання російського громадянства за спрощеною процедурою не тільки жителям ОРДЛО, але й усім громадянам України.

У ЄС заявили, що надання російських паспортів жителям ОРДЛО є ще одним посяганням на суверенітет України з боку Росії. Власники таких паспортів можуть потрапити під санкції та заборону на в'їзд до країн Європи.

1 травня Путін також підписав указ, який надає право на спрощений порядок отримання громадянства РФ для певних категорій українців.

17 липня Путін підписав указ про надання російського громадянства у спрощеному порядку жителям вже не лише тимчасово окупованої, а й підконтрольної Україні частини Донбасу.

Як писало DT.UA, надаючи громадянство, Росія тестує нового президента України Володимира Зеленського, зміцнює свої позиції в Донбасі і готує правові підстави для воєнного сценарію. Докладніше про плани РФ читайте в статті Сергія Немирича "Три в одному" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".