Юрисконсульт Трампа підштовхував генпрокурора Луценка до розслідування діяльності сина Байдена – NYT

03 травня 02:29

Розслідування автоматично виявляється в інтересах Трампа і його оточення, так як Байден-старший балотується на виборах президента США у 2020 році.

 

Особистий юрисконсульт президента США Дональда Трампа, колишній мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані неодноразово бачився з генеральним прокурором України Юрієм Луценком; передбачається, що на цих зустрічах обговорювалася розслідування відносно компанії Burisma Group, де займав видатний пост Хантер Байден, син екс-віце-президента і кандидата в президенти США Джо Байдена, пише газета The New York Times.

Видання зазначає, що це розслідування автоматично опиняється в інтересах Трампа та його оточення, так як Байден-старший балотується на виборах президента США у 2020 році.

"Зусилля команди Трампа по залученню уваги до роботи Байдена в Україні, яка вже висвітлювалася в консервативних ЗМІ, були частково очолювані Рудольфом Джуліані, який був адвокатом пана Трампа в ході розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера", – зазначають у виданні.

Газета стверджує, що Джуліані нібито обговорював розслідування щодо газодобувної компанії Burisma і його зв'язок з молодшим Байденом під час зустрічей з колишнім і нинішнім генпрокурорами України Віктором Шокіним і Юрієм Луценко, зокрема, з Луценком в 2019 році Джуліані мав ряд зустрічей у Нью-Йорку.

"Нинішній генеральний прокурор пізніше повідомив колегам, що під час однієї із зустрічей пан Джуліані з натхненням зателефонував пану Трампу, щоб повідомити йому про свої висновки", – пише газета.

При цьому видання зазначає, що Джуліані відмовився коментувати участь Луценка в цій історії, проте підтвердив, що Трамп неодноразово висловлював бажання, щоб цю історію детально вивчив ще один Генеральний прокурор-генпрокурор США Вільям Барр. Джуліані також стверджує, що втрутився, так як демократи раніше вступили в змову з деякими українськими чиновниками, щоб створити розслідування проти Трампа.

20 березня Юрій Луценко в інтерв'ю американському виданню The Hill розповів, що ГПУ розслідує умисний "злив" фінансових звітів про Пола Манафорта з метою вплинути на вибори в США на користь Хілларі Клінтон. Витік цих даних в ЗМІ США викликав відставку Манафорта зі штабу Трампа і призвів до одного з ключових звинувачень в ході розслідування змови з Росією.

Луценко також звинуватив посла США Марі Йованович у втручанні в роботу Генпрокуратури. Він стверджує, що посол США Марі Йованович нібито передавала йому список осіб, яких просила не піддавати кримінальному переслідуванню. У Держдепартаменті США заяву очільника ГПУ спростували, назвавши її "відвертою вигадкою", те ж саме зробили і в НАБУ, з якого, за словами Луценка, й стався виток.