Європарламент прийняв резолюцію про звільнення Сенцова

14 червня 13:21

Євродепутати підкреслили, що всі судові рішенні РФ у Криму не можуть вважатися законними.

 

Європейський парламент у резолюції, прийнятій на пленарній сесії в четвер, 14 червня, в Страсбурзі, поставив вимогу до російської влади "негайно і беззастережно" звільнити Олега Сенцова і "всіх інших незаконно затриманих у Росії і на Кримському півострові" громадян України. У прийнятому документі Європейський парламент "висловлює свою солідарність з українським кінематографістом, політичним активістом і політв'язням Олегом Сенцовим, який 14 травня 2018 року оголосив голодування, щоб домогтися звільнення незаконно затриманих співвітчизників, і "стурбований наслідками голодування для здоров'я Олега Сенцова".

У резолюції зазначено, що О. Сенцов "був заарештований у Криму незабаром після того, як Росія взяла під контроль півострів у Чорному морі в 2014 році, а потім засуджений за свідченнями, отриманими в результаті тортур, і зараз відбуває 20-річний вирок за численні звинувачення в тероризмі у таборі суворого режиму в Ямало-Ненецькому автономному окрузі на крайній півночі Росії".

Євродепутати висловили занепокоєння, що у цій справі засуджено до 10 років позбавлення волі Олександра Кольченка, і що "ще один незаконно затриманий громадянин України Володимир Балух голодує з 19 березня".

Європарламент "закликає відповідні органи російської влади та медичні служби надати цим ув'язненим особам належну медичну допомогу та дотримуватися медичної етики, в тому числі шляхом не нав'язування примусового годування або будь-якого небажаного поводження, яке може представляти собою катування та інші жорстокі форми".

Також парламентарі ЄС висловили "глибоку стурбованість тим, що багато українські політв'язні, в тому числі Микола Карпюк, Володимир Присіч, Олексій Чорний і Євген Панов, піддавалися серйозним тортурам". Згідно з резолюцією ЄП, зараз у Росії налічується "понад 70 українських політичних в'язнів".

Європарламент "засуджує порушення Росією міжнародного права в окупованому Криму, включаючи застосування російського законодавства; посилену мілітаризацію Кримського півострова, загрозливу регіональну безпеку; масові й систематичні порушення прав людини, зокрема щодо етнічних українців та кримських татар".

На думку європейських парламентаріїв, "російські суди, будь то військові або цивільні, некомпетентні судити про дії, вчинені за межами міжнародно визнаної території Росії", і "судовий розгляд у таких випадках не може вважатися законним".

В документі підкреслюється, що "звернення з усіма ув'язненими має відповідати міжнародним стандартам і що всі затримані повинні мати доступ до адвокатів, своїх сімей, дипломатичних представників і медичного обслуговування; російська влади та працівники судових органів несуть повну відповідальність за безпеку і добробут затриманих, особливо в Криму, відповідно до частини четвертої Женевської конвенції".

Прийнята в Страсбурзі резолюцію виходить за межі проблеми українських в'язнів у Росії. Євродепутати також вимагають "негайного і беззастережного звільнення директора правозахисного центру "Меморіал" в Чеченській Республіці Оюба Тітієва і всіх інших політичних в'язнів у Російській Федерації". Документ містить вимогу, щоб "російська влада припинила залякування і переслідування Центру з прав людини "Меморіал", його співробітників та інших правозахисників і щоб вони дозволили їм виконувати свою роботу в галузі прав людини".

Нагадаємо, 14 травня український режисер Олег Сенцов оголосив голодування в російської в'язниці. За словами Сенцова, якщо його вимоги не будуть виконані, він готовий померти.

МЗС України і Державний департамент США висунули Росії вимогу звільнити Сенцова та інших політв'язнів. Група французьких кінематографістів звернулася до президента Еммануелю Макрону з проханням посприяти у звільненні українського режисера з російської в'язниці.

Американський ПЕН-центр надіслав листа президенту РФ Володимиру Путіну і голові ФІФА Джанні Інфантіно, в якому вимагає негайно звільнити Сенцова. Свої підписи під листом поставили 48 осіб.

У період з 1 по 3 червня в десятках міст і країн світу люди вимагали звільнення українців-політв'язнів. Детальніше про хід акції " #FreeSentsov читайте в матеріалі ZN.UA "Як пройшла акція #FreeSentsov у всьому світі: що відомо".

Українського режисера Олега Сенцова разом з Олександром Кольченко затримали співробітники ФСБ навесні 2014 року в окупованому Криму. Їх вивезли в Росію, де Сенцова засудили за сфабрикованим звинуваченням в організації теракту до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років позбавлення волі. Обидва провину не визнали.