ЄС засуджує рішення Росії давати громадянство українцям в Донбасі – Туск

05 червня 17:18

Це суперечить Мінським угодам.

 

Президент Європейської Ради Дональд Туск заявив про те, що Євросоюз засуджує рішення Росії видавати російські паспорти українцям в Донбасі і Криму. Про це він сказав на брифінгу в середу з президентом Володимиром Зеленським у Брюсселі.

"Ми засуджуємо рішення Росії щодо надання російського громадянства українцям в Донбасі чи громадянам України з Криму. Це суперечить угодам в Мінську", - зазначив Туск.

Нагадаємо, що 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене надання російського громадянства мешканцям окупованих районів Донбасу. Пізніше Путін заявив, що розглядає можливість надання російського громадянства за спрощеною процедурою не тільки жителям ОРДЛО, але і всім громадянам України.

У ЄС заявили, що надання російських паспортів жителям ОРДЛО є ще одним посяганням на суверенітет України з боку Росії.

1 травня Путін також підписав указ, який надає право на спрощений порядок отримання громадянства РФ для певних категорій українців.

Як писало DT.UA, надаючи громадянство, Росія тестує новообраного президента України Володимира Зеленського, зміцнює свої позиції в Донбасі і готує правові підстави для воєнного сценарію. Детальніше про плани РФ читайте в статті Сергія Немирича "Три в одному" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".