Єпископ УПЦ МП опублікував запрошення на об'єднавчий Собор

07 грудня 00:28

Крім єпископів в Соборі будуть приймати участь священики, монахи і миряни.

 

Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Української православної церкви Московського патріархату Олександр (Драбинко) отримав від Вселенського патріархату запрошення на об'єднавчий Собор, який відбудеться у Києві 15 грудня. Фотокопію документа єпископ оприлюднив на своїй сторінці в Facebook в четвер, 6 грудня.

У запрошенні говориться, що єпископ зможе взяти з собою на Собор одного священика, ченця або мирянина. І вони також отримають право голосу.

"Запрошуємо Ваше Високопреосвященство взяти участь разом з одним кліриком і одним ченцем або мирянином, кожен з яких буде мати право голосу, для формування бюлетеня з трьох кандидатів в об'єднавчому Соборі в історичній церкві Премудрості Божої (Святої Софії в Києві, в суботу, 15 грудня 2018 для установки Статуту і канонічного обрання предстоятеля Автокефальної Православної Церкви в Україні", - сказано в листі.

Собор проходитиме під головуванням екзарха Вселенського патріарха митрополита Галльського Еммануїла. На Соборі також буде присутній президент України Петро Порошенко.

29 листопада завершився триденний Синод Вселенського патріархату, одним з рішень якого стало затвердження проекту Статуту Православної церкви України.

Президент Петро Порошенко запевнив, що текст Томоса вже затверджено, а пізніше назвав дату об'єднавчого Собору – 15 грудня. На Соборі затвердять Устав помісної церкви, а також оберуть її предстоятеля. Саме йому Вселенський патріарх Врафоломій передасть Томос.

Як повідомлялося, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській помісній церкві. На Фанарі заявили про те, що процес надання Томосу триватиме. Синод Вселенського патріархату визнав канонічними ієрархів і таїнства УПЦ КП і УАПЦ, визнав недійсною накладену Москвою на патріарха Філарета анафему і скасував надане у 1686 році московському патріарху право висвячувати київського митрополита.

13 листопада УПЦ МП ухвалила постанову про відмову підтримати автокефалію та припинення євхаристичного спілкування з Константинополем.

Про демарш представників УПЦ МП читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Прозасідалися" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".