Янукович: Україна не рветься до НАТО

14 сiчня 12:10

Україна не збирається форсувати вступ до НАТО, але буде проводити реформи з метою вступу до Євросоюзу, заявив литовським ЗМІ президент України Віктор Янукович напередодні офіційного візиту до Вільнюса.

 

Україна не збирається форсувати вступ до НАТО, але буде проводити реформи з метою вступу до Євросоюзу, заявив литовським ЗМІ президент України Віктор Янукович напередодні офіційного візиту до Вільнюса.

За його словами, раніше Україна була «заручницею форсованої інтеграції в НАТО». «Україні дійсно не рветься до Альянсу», - сказав Янукович в інтерв'ю литовській газеті Lietuvos zinios, яке опубліковано в четвер, 14 жовтня.

При цьому український лідер сказав, що відносини з НАТО будуть активно розвиватися. «Інтересам України відповідає підтримка взаємовигідних відносин як із Заходом, так і зі Сходом. Я б назвав це політикою стратегічної рівноваги», - сказав Янукович.

Європейська інтеграція залишається пріоритетом зовнішньої політики України. «Коли Україна стане членом ЄС - питання часу. Ми розуміємо, що величезна відповідальність за це лягає не на ЄС, а на Україну. Бажання спільноти прийняти Україну буде залежати від того, наскільки швидко і якісно, за сприяння Брюсселя, ми проведемо необхідні реформи», - сказав Янукович.

За словами президента, Україна усвідомлює те, що домогтися європейської інтеграції вона може лише шляхом демократизації суспільства, однак звинуватив опозицію в прагненні дискредитувати владу. «Я говорю цілком відкрито - я зацікавлений у тому, щоб була сильна опозиція і вільні, політично не заангажовані ЗМІ. Конструктивна критика змушує владу підтягнутися. На жаль, в Україні склалося інше положення. Опозиція своїми діями прагне дискредитувати владу, не враховуючи результати реалізованої нею політики», - сказав президент.

У четвер Янукович прибуде до Литви, де з керівництвом країни обговорить двосторонні зв'язки та євроінтеграційні прагнення Києва, повідомив раніше радник президента Литви.

Напередодні візиту Януковича президент Литви Даля Грібаускайте заявила, що Україна є важливим партнером Литви і всього ЄС. "Демократичний розвиток і стабільність Східної Європи і регіону Чорного моря залежать від ефективного процесу європейської інтеграції України. Литва підтримує євроінтеграційні устремління України", - сказала Грібаускайте.

Раніше Янукович неодноразово заявляв, що відносини України і НАТО є комфортними для обох сторін, а пріоритетом України є членство в ЄС.

За матеріалами «Інтерфакс-Україна»