Янукович пообіцяв покарати винних у вбивстві Гонгадзе

03 травня 09:18

Президент України Віктор Янукович у зверненні у зв'язку з Міжнародним днем свободи преси пообіцяв покарати винних у загибелі журналіста Георгія Гонгадзе.

 

Окрім того, президент пообіцяв завжди відстоювати незалежність українських медіа та підтримувати вільних журналістів, повідомляє прес-служба президента України.

"Влада буде створювати умови для того, щоб журналісти почували себе вільно у нашій країні", - запевнив В.Янукович.

Незалежна Україна, на думку президента, неможлива без незалежної преси.

Нагадаємо, в опублікованому днями організацією Freedom House рейтингу свободи преси Україна опустилася зі 108-го на 121-ше місце.

У звіті Freedom House, зокрема, йдеться: «Україна, яка послідовно була одним з кращих виконавців у своєму субрегіоні в останні роки, також зазнала ерозії свободи засобів масової інформації, опустившись із 53 до 56 балів. Після того, як проросійський лідер опозиції Віктор Янукович вступив на посаду президента в лютому, мовники, що критикували його, втратили свої частоти, зросло позасудове переслідування журналістів, що призвело до більшої самоцензури».

Журналіст Г.Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року у Києві. У листопаді того ж року його обезголовлене тіло було виявлено в лісі поблизу міста Тараща Київської області. Незабаром після цього було оприлюднено записи, нібито зроблені екс-майором держохорони Миколою Мельниченком у кабінеті колишнього на той час президента України Леоніда Кучми. На плівці голос, схожий на голос Кучми, віддає розпорядження «розібратися з журналістом». У 2008 році трьох колишніх співробітників департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України (підлеглих Пукача) було визнано винними у скоєнні вбивства журналіста. У липні 2009 року було арештовано самого Пукача, який в даний момент знаходиться під охороною СБУ, йому пред'явлено звинувачення у вбивстві Гонгадзе, викраданні і побитті журналіста Олексія Подольського, а також знищенні документів.

Микола Мельниченко заявив, що Володимир Литвин має відповідати за вбивство Георгія Гонгадзе. "Головна людина, яка це все організувала і скоїла вбивство, і потім робила гармидер, це - (нинішній) голова Верховної Ради, Литвин Володимир Михайлович", - заявив він.

22 березня перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що Генпрокуратура порушила кримінальну справу стосовно колишнього президента України Леоніда Кучми. За словами першого заступника генпрокурора, Кучма підозрюється у перевищенні влади, наданні незаконних розпоряджень керівництву МВС, що призвело до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.