Ягланд розповів про перспективи скасування санкцій ПАРЄ проти Росії

27 листопада 00:59

У Раді Європи розглядають можливість скасування санкцій, введених за окупацію Криму, не визнаючи при цьому анексії півострова.

 

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд повідомив, що організація, яку він очолює, розглядає можливість скасування санкцій, введених проти Росії за анексію Криму та збройну агресію проти України.

В інтерв'ю виданню Financial Times, опублікованому в неділю, 26 листопада, він пояснив, що в Раді Європи побоюються негативних наслідків ймовірного виходу Росії з організації, передає "Радіо Свобода".

"Ніхто не хоче давати сигнал, що ми приймаємо анексію Криму. Справа не в підриві цієї принципової позиції", - запевнив Ягланд, додавши, що Рада Європи "в перспективі мати на увазі мандат", який передбачає "захист прав людини в Росії, в Криму і будь-де на континенті".

Генсек Ради Європи назвав можливий вихід РФ з організації дуже небажаним, так як Конвенція 1949 року про права людини і Європейський суд з прав людини, контроль над функціонуванням яких здійснює ПАРЄ, "вкрай важливі для російських громадян".

"Це буде негативна подія і для Європи. У нас буде Європа без Росії. Це буде великим кроком назад для Європи", - підкреслив Ягланд.

Як повідомлялося раніше, в Парламентській Асамблеї Ради Європи зареєстрований запит на проведення незапланованих дебатів про зняття санкцій з РФ і відновлення участі російської делегації у роботі ПАРЄ.

Росія була позбавлена права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року - відразу після анексії Криму та початку військових дій на Донбасі. За російськими парламентаріями збереглося лише право бути присутніми та виступати на засіданнях асамблеї, а також працювати в комітетах. Після цього РФ на знак протесту відмовилася від участі в сесіях ПАРЄ і перестала виділяти гроші в "касу" організації.