Яценюк: Україна готова судитися з РФ щодо питання "боргу Януковича"

09 грудня 19:22

За словами прем'єра, Москва не отримає інших умов реструктуризації.

 

Україна готова судитися, якщо Російська Федерація подасть до суду щодо державного боргу.

"Якщо Росія подає в суд на Україну – ми готові судитися з Росією, ми в повному озброєнні", - заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Кабінету міністрів України ввечері 9 грудня.

За словами прем'єра, офіційний Київ виступив з пропозицією до всіх міжнародним кредиторам провести реструктуризацію боргу.

"Всі адекватні міжнародні кредитори прийняли пропозицію України. Наша пропозиція іншим, які не прийняли наш план реструктуризації залишається на столі", - сказав він.

"вкотре наголошую, що Росія не може і не отримає інших умов реструктуризації, ніж ті, які отримали інші кредитори", - додав Яценюк.

8 грудня Міжнародний валютний фонд вирішив змінити правила, щоб продовжити кредитувати Україну.

Раніше США закликали Росію реструктуризувати борг України. Росія відмовляється взяти участь у реструктуризації, вимагаючи повернення коштів у повному обсязі і обіцяючи подати в суд, якщо їх не отримає. Київ заявив про готовність до судових розглядів.

Питання про статус російського боргу важливе, так як правила МВФ забороняють фонду кредитувати країни, що оголосили дефолт за кредитом в офіційному секторі. У свою чергу Лагард заявляла, що МВФ буде кредитувати Україну навіть у випадку дефолту.

У свою чергу президент Петро Порошенко заявляв, що вважає, що російський кредит у $ 3 млрд був хабарем Януковичу за відмову від асоціації з ЄС.