Яценюк обіцяє ініціювати прийняття етичного кодексу політиків і держслужбовців

07 лютого 19:39

Прем'єр-міністр оголосив намір боротися з "телефонним правом".

 

Кабінет міністрів України має намір домогтися прийняття кодексу доброчесності політичного діяча, щоб процес прийняття рішень в органах влади став прозорішим. Про це голова уряду Арсеній Яценюк заявив в ефірі програми "10 хвилин з прем'єр-міністром", яку демонстрували українські телеканали увечері в неділю, 7 лютого.

"Кабінет міністрів України приймає рішення про впровадження кодексу етичної поведінки державного службовця і вносить у Верховну Раду України кодекс доброчесності політичного діяча. Ці рішення передбачають обов'язковість фіксації всіх зустрічей і переговорів політичних діячів і керівників органів державної влади в Україні", - пообіцяв Яценюк.

Прем'єр-міністр оглосив наміри "побороти "телефонне право" і будь-які спроби тіньових домовленостей за лаштунками прозорої української політики".

На відкритому засіданні уряду 4 лютого після скандальної заяви про відставку міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса Яценюк заявив, що він не допустить політичного тиску на міністрів з боку опонентів і партнерів по коаліції.

Читайте також: Яценюк і Абромавичус обговорили реформи на закритому засіданні Кабміну

3 лютого міністр економіки Айварас Абромавичус заявив про намір подати у відставку. Однією з причин він назвав наростаючий тиск з боку близького до президента Порошенка народного депутата Ігоря Кононенка, а саме його спроби блокувати проведення реформ і бажання отримати контроль на потоками державних коштів на держпідприємствах.

У свою чергу Кононенко спробував відхреститися від висунутих Абромавичусом звинувачень і заявив про готовність скласти мандат "за рішенням фракції".

4 лютого стало відомо про те, що ряд міністрів, раніше заявили про намір піти з Кабміну, - Павленко, Квіташвілі, Стець та Пивоварський - відкликали свої заяви про відставку. Ще один міністр, глава Мінекономіки Айварас Абромавичус вирішив не відкликати свою заяву.

Скандальна відставка Абромавичуса оголила давно накопичуються протиріччя, які існують між різними гілками влади і групами впливу в українській політиці. І заява міністрів і глави уряду на відкритому засіданні Кабміну не є вирішенням цих протиріч, вважає головний редактор ZN.UA Юлія Мостова.

"Публічна заява про готовність працювати разом в ім'я реформ значить так само мало, як і перманентні посиденьки на Банковій у вузькому колі, що закінчуються обіймами між прем'єром і президентом. Маневри відволікають увагу від причин внутрішньополітичної війни між президентом і прем'єром. Але ці причини нікуди не поділися", − пише вона у своїй статті.

Детальніше про протистояння між Порошенком і Яценюком та обставини відставки Абромавичуса читайте в статті Юлії Мостової За ширмою у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".