Яценюк назвав послаблення НАБУ однією з умов виходу з політичної кризи

06 грудня 23:28

За словами лідера "Народного фронту", фракція одночасно проголосує за аудитора НАБУ і за можливість звільнення директора НАБУ без проведення аудиту.

 

Політична рада партії "Народний фронт" прийняла рішення підтримати створення антикорупційного суду, кандидатуру авторитетного аудитора НАБУ, а також законопроект, який зробить Національне антикорупційне бюро підконтрольним Верховній Раді.

На думку лідера політсили Арсенія Яценюка, реалізація цих ініціатив сприятиме виходу з політичної кризи.

"З будь-якої кризи треба знаходити вихід. Було прийнято рішення. Для того, щоб антикорупційна боротьба не перетворювалася на політичну боротьбу й переслідування, є єдина формула. Перше - невідкладне прийняття закону про Антикорупційний суд. Друге - негайне голосування у Верховній Раді за призначення незалежного і професійного аудитора Національного антикорупційного бюро. Третє - усунення причин корупції, зокрема, невідкладне прийняття законодавства про приватизацію", - написав політик на своїй сторінці в Facebook.

За словами Яценюка, "Народний фронт" готовий підтримати кандидатуру Роберта Сторча або іншого авторитетного міжнародного аудитора.

Крім того, лідер партії дав зрозуміти, що його політична сила підтримає законопроект, який передбачає можливість звільнення директора НАБУ без проведення аудиту.

"Четверте - приведення у відповідність з Конституцією України правового положення всіх керівників правоохоронних органів та встановлення парламентського контролю над діяльністю органів", - підсумував Яценюк.

Народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко повідомив, що коаліція має намір поставити до порядку денного і прийняти в цілому цей законопроект вже у четвер, 7 грудня.

"Триває вечір "пробий дно багато разів". Отже, голосування за закон про вбивство НАБУ буде вже завтра, в четвер. Станом на зараз вони збираються йти за тією ж схемою, як голосували за закон про генпрокурорство Луценко: в один день за включення до порядку денного, за основу і в цілому. Чи доведуть до кінця - залежить від нашої активності", - написав політик на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, 6 грудня лідери парламентських фракцій "Блоку Петра Порошенко" і "Народного фронту" Артур Герасимов і Максим Бурбак зареєстрували у Верховній раді проект закону №7362, який дозволяє звільняти керівників НАБУ, САП і НАЗК та ДБР рішенням парламенту. Згідно чинного законодавства, обов'язковою умовою звільнення, зокрема, директора НАБУ є негативні висновки аудиту відомства.

Законопроект був зареєстрований на тлі заяв США, Європейського Союзу та Британії про неприпустимість ослаблення українських антикорупційних органів, у першу чергу, НАБУ.