"Я взагалі нікому не довіряю": що сказав Зеленський в інтерв'ю журналу Time

02 грудня 17:11

Зеленський розповів про свої очікування напередодні саміту лідерів нормандської четвірки.

 

Президент України Володимир Зеленський дав інтерв'ю журналу Time, у якому розповів про своїх колег Дональда Трампа, Володимира Путіна і розділену Європу. Він не чекає, що його перший раунд мирних переговорів з Росією на саміті нормандської четвірки у Парижі 9 грудня, закінчить війну. Він також не очікує дуже багато чого від своїх західних союзників, які беруть участь у цих переговорах.

Зеленський пояснив, що попри те, що Україна потрапила в пастку розслідування імпічменту Трампа, яке розгортається у Вашингтоні, Україна все ще потребує підтримки Сполучених Штатів.

В іншому випадку в України не буде великих шансів, сказав Зеленський, у своїх спробах повернути територію, яку Росія захопила в України у 2014 році, починаючи з Кримського півострова.

За словами Зеленського, Україна також не може розраховувати на постійну фінансову підтримку з-за кордону, якщо президент Дональд Трамп і його союзники будуть продовжувати сигналізувати світу про те, що Україна корумпована.

Коли Америка каже, наприклад, що Україна - корумпована країна, це найскладніший сигнал. Твитнуть Поделиться

Під час інтерв'ю Зеленський, як і раніше заперечував, що він і Трамп коли-небудь обговорювали теми, які стали формальною причиною початку процедури імпічменту Трампа в Конгресі. Але він також відреагував на недавні заяви Трампа про корупцію в Україні та поставив під сумнів справедливість рішення Трампа заморозити американську допомогу.

Якщо ви наш стратегічний партнер, то ви не можете нічого блокувати для нас. Я думаю, що це просто справедливість. Мова йде не про послугу за послугу. Твитнуть Поделиться

Що Зеленський чекає від мирних переговорів в Парижі

"Досвід показує, що ці зустрічі тривають багато годин. Вони відрізняються. Часто ці зустрічі проходять по колу, люди повторюють одне і те ж. Ось що я знаю по їх вивченню: люди приходять на ці зустрічі з намірами, що нічого не трапиться".

Які наступні кроки?

"По-перше, це обмін полоненими, реальний обмін в чіткі терміни. По-друге, я думаю, це дуже складно, і це - припинення вогню. Але ми повинні розуміти, що кількість обстрілів зменшилася. Це правда. Але не припинилися. Тому, коли ми говоримо про припинення вогню, ми повинні досягти цього. Ці перші два пункти пов'язані з життям людей. Ось чому для мене це два важливих моменти".

Місцеві вибори в Донбасі

"Коли ми говоримо про вибори, ми повинні розуміти третій пункт: перед виборами нам потрібен повний висновок, повне роззброєння всіх незаконних формувань, військових формувань, незалежно від типу, групи, форми. Неважливо, яку зброю. Рішення цих трьох пунктів створить розуміння того, що ми хочемо покласти край війні. Ми безумовно хочемо цього. Але це створить розуміння того, що Росія також дуже сильно налаштована на це".

Чи згоден Зеленський на вибори в Донбасі до виведення військ?

Звичайно ні. Твитнуть Поделиться

Контроль над українсько-російським кордоном в Донбасі

"Так, це найскладніше питання. Найскладніше. Якщо ми навіть дійдемо до цього, це буде найскладніший питання на цих переговорах. Але, чесно зізнаюся, я не підтримую те, як це прописано в [Мінських] угодах. [Згідно з цими угодами] повинні відбутися вибори, а потім контроль кордонів переходить до України... Я не згоден з послідовністю цих дій".

Якщо переговори нічого не дадуть

"Ми тут [у себе] вдома. Це частина нашої землі, яку відняли. Я не погоджуся на війну в Донбасі. Я знаю, що є багато гарячих голів, особливо тих, хто проводить мітинги й каже: "Давайте підемо боротися й переможемо!" Але якою ціною? І я не буду цього робити. Якщо це не задовольнить суспільство, то прийде новий лідер, який задовольнить ці вимоги. Але я ніколи не піду на це, тому що моя життєва позиція - бути людиною понад усе. І я не можу відправити їх туди. Як? Скільки з них загине? Сотні тисяч, а потім почнеться тотальна війна, тотальна війна в Україні, а потім і по всій Європі".

Очікування від зустрічі з Путіним

"У нас було три дзвінки з президентом Росії. Я думаю, що вони були продуктивними. Ми повернули наших моряків. Ми повернули наших хлопців, які потрапили за ґрати за трагічних обставин, наших політв'язнів. Це дуже важливо".

Чи довіряє Зеленський Путіну?

"Я нікому не довіряю. Я скажу вам чесно. Політика - не точна наука. Ось чому в школі я любив математику. Все в математиці було ясно для мене. Ви можете вирішити рівняння з перемінною, з однією змінною. Але тут це тільки змінні, в тому числі політики в нашій країні. Я не знаю цих людей. Я не можу зрозуміти, з якого тіста вони зроблені. Ось чому я думаю, що ніхто не може мати ніякої довіри. У кожного є свої інтереси".

Раніше повідомлялося, що президент Володимир Зеленський на "нормандській зустрічі" 9 грудня представить позицію, яка базуватиметься на принципах захисту суверенітету і територіальної цілісності України, вимоги припинити вогонь і обміну полоненими. За словами міністра закордонних справ Вадима Пристайка, Україна розраховує на суттєвий прогрес у врегулюванні конфлікту.

Детальніше про перспективи, побоювання, питання та можливі теми майбутнього нормандського саміту читайте в матеріалі Тетяни Силіної "Paris-матч: грають вони... Виграє хто?" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".