Вслід за МВФ президентський закон про Антикорупційний суд розкритикував Світовий банк

16 сiчня 16:21

За невиконання умов у міжнародній фінансовій структурі погрожують припинити виплату фінансової допомоги.

 

Вслід за Міжнародним валютним фондом директор Світового банку, відповідальна за український напрямок, Сату Кахонен надіслала до Верховної Ради та адміністрації президента лист, у якому заявила, що ухвалення законопроекту про Антикорупційний суд, який подав у парламент президент Петро Порошенко, є неприпустимим.

Як пише "Європейська правда", у Світовому банку попередили, що Україна має привести законопроект у відповідність до рекомендацій Венеціанської комісії, якщо зацікавлена отримати обіцяні гарантії на суму $ 800 млн.

Більшість вимог Світового банку співпадають із зауваженнями Міжнародного валютного фонду. Однак у тому, якою має бути процедура зміни законопроекту, позиції СБ та МВФ дещо розходяться.

"Законопроект потребує перегляду норм, які перераховані нижче, щоби він відповідав рекомендаціям Венеціанської комісії та задовольняв вимоги Світового банку про надання гарантій на суму близько $ 800 млн на підтримку ключових реформ в Україні", - йдеться у повідомленні.

Зокрема для розблокування фінансової підтримки з боку Світового банку Верховна Рада має змінити підсудність АКС. При цьому напрацьовувати новий проект закону не обов'язково, достатньо внести зміни у вже зареєстрований у Раді.

Друга вимога СБ – зміна кваліфікаційних вимог до суддів АКС.

"Законопроект встановлює широкі та нереалістичні вимоги для кандидатів, які бажають працювати суддями АКС... Це призведе до суттєвого зменшення конкурсу на ці посади", - зазначається у листі. Передусім йдеться про нереальну вимогу щодо досвіду роботи одночасно в Україні та в міжнародних антикорупційних організаціях чи судових органах.

Третя вимога: громадська рада повинна отримати право ветувати кандидатури недоброчесних претендентів на роботу суддями АКС, замість нині передбаченої для них дорадчої ролі. Окремо наголошується, що учасників громадської ради мають делегувати не лише міжнародні організації, але також донори, які системно підтримують антикорупційні реформи в Україні.

Також висловлено низку претензій щодо тих положень президентського законопроекту, які можуть суттєво загальмувати початок роботи АКС.

Зазначимо, що Міжнародний валютний фонд офіційно заявив, що президентський законопроект щодо створення Антикорупційного суду у його нинішній редакції порушуватиме зобов'язання України перед міжнародними партнерами у разі його прийняття.

У свою чергу в Адміністрації президента зазначили, що законопроект про створення Антикорупційного суду був розроблений у відповідності до Конституції України та згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії, а після його реєстрації у парламенті президент не може впливати на його зміст.