Вперше з часів СРСР Москва депортувала британського журналіста

07 лютого 20:16

Кореспондент британської газети Guardian у Москві Люк Хардінг був депортований з Росії при спробі перетину кордону, пише 7 лютого "Бі-бі-сі".

 

Хардінг виїжджав з Росії на два місяці і з Лондона висвітлював публікацію американської дипломатичної переписки сайтом Wikileaks.
Зокрема, його ім'ям була підписана стаття про депеші, в якій Росія при прем'єрі Володимирі Путіні називалася "мафіозною державою".
За словами журналіста, при перевірці документів у аеропорту його відвели до камери і замкнули. Там Люк Хардінг провів 45 хвилин, після чого його посадили на зворотний рейс; паспорт йому повернули тільки в салоні літака, а російська віза, що дійсна до травня, була анульована.
Влада не пояснила Хардінгу причини його депортації, проте співробітник Федеральної прикордонної служби, що входить до складу ФСБ, сказав: "для вас Росія закрита", пише Guardian.
"Дуже шкода залишати Росію за таких обставин", - написав Хардінг у своєму мікроблозі на Twitter.
За повідомленням газети, редакція звернулася до міністерства закордонних справ Великобританії, глава якого Вільям Хейг в зв'язку з цим у понеділок ввечері говорив по телефону зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим.
Лавров не пояснив причин висилання журналіста і пообіцяв розібратися, передає Guardian.
Guardian припускає, що Хардінг став першим британським журналістом, якого було депортовано з Росії з радянських часів.
Попередній подібний випадок був у 1989 році, коли Ангус Роксборо був висланий у відповідь на депортацію урядом Маргарет Тетчер 11 радянських дипломатів.
"Це явно дуже тривожний розвиток подій, що має серйозний вплив на свободу преси. Дуже турбує, що російський уряд виганяє репортерів, які йому не подобаються. Поводження з журналістами в Росії, як з іноземними, так і з місцевими, викликає більше занепокоєння. Ми намагаємося встановити додаткові подробиці і зв'язалися з МЗС ", - заявив головний редактор Guardian Алан Ресбріджер
"Європейські країни не повинні так себе поводити!", - написав з цього приводу в Twitter міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.
Крім освітлення опублікованій Wikileaks дипломатичного листування, в якому Хардінг грав провідну роль, серед його публікацій було інтерв'ю з батьком Маріам Шаріпової, смертниці, яка підірвала себе в московському метро в березні 2010 року. У квітні 2010 року Люка Гардінга на короткий час затримували в Інгушетії.
За матеріалами:BBC Russian