Влада знайшла спосіб позбутися Черновецького

08 лютого 18:13

Кабінет міністрів України затвердив законопроект "Про внесення змін до Законів України" Про місцеве самоврядування" та "Про вибори депутатів ВР, АРК, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів"". Про це повідомили джерела DT.UA в українському уряді.

 


Відповідно до запропонованих змін у разі незгоди депутатського корпусу з політикою обраного міського голови, сесія ради отримує право двома третинами голосів висловити йому недовіру і відправити у відставку. При цьому, в розробленій владою схемі відсутній пункт про обов'язкове проведення позачергових виборів мера у випадку його дострокової відставки. За новим законом обов'язки мера аж до чергових виборів може виконувати секретар ради.

У найближчі дні закон буде переданий у паралмент і розглянуто за скороченою процедурою. Як вважають експерти DT.UAтаку поспішність влада демонструє у зв'язку з жорстким конфліктом, який розгорнувся між мером Києва і нинішньою владою в особі голови Київської міської державної адміністрації Олександром Поповим.

Нагадаємо, днями віце-спікер Микола Томенко заявив, що Леонід Черновецький написав заяву про відставку, що в свою чергу спростували в Блоці Черновецького.

//www.zn.ua/system/ckeditor_assets404IMAGE
//www.zn.ua/system/ckeditor_assets404IMAGE
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Експерти DT.UA також переконані, що законопроект дозволить керівній партії вирішити проблеми в столиці - усунути від влади Черновецького і при цьому не проводити дострокові вибори, до яких кандидат від влади не готовий.

Крім того, законопроект відкриває прямий шлях до можливості позбавити повноважень будь-якого неугодного мера в будь-якому населеному пункті країни. Що йде в розріз з Конституцією України, ратифікованою Україною Європейською хартією місцевого самоврядування, а також свідчить про згортання місцевого самоврядування в країні.