Влада України небезпечно грається з політичним самогубством – Bloomberg

23 грудня 12:02

Замість того, щоб проводити реформи, українські урядовці взялися боротися один з одним.

 

Хіба Україні потрібен Володимир Путін, щоб збити її з пост-революційного шляху? Її правителі добре справляються з цим завданням самі.

Про це на сторінках Bloomberg пише Дарина Краснолуцька, нагадуючи, що увага російського президента зараз прикута до війни в Сирії. Через це впродовж останніх кількох місяців на Сході України тривало відносне перемир'я, яке дало Києву шанс попрацювати над реформами і відновленням економіки. Натомість представники влади взялися боротися один проти одного. Цього місяця в парламенті сталася бійка, а український міністр вступив у "перепалку" з регіональним чиновником в присутності президента України, який нічого не зміг вдіяти і лише схопився за голову. Тим часом уряд ризикує позбавити свою країну фінансової допомоги МВФ через не ухвалений досі бюджет на 2016 рік.

Тим часом через свіжу пам'ять про поразку "Помаранчевої революції" в Україні почалася нова спроба за десятиліття покінчити з комуністичним минулим. Тим часом реформатори борються проти тих, хто отримує незаконно особисту користь від української економіки і намагається зберегти такий порядок речей, нехтуючи вимоги демонстрантів Євромайдану.

"Оцінюючи останні події, Україна сьогодні підійшла найближче, ніж будь коли, до межі, за якою її чекає політичне самогубство", - вважає програмний директор німецького Фонду Маршалла США Йорг Форбріг.

"Конфлікт в Києві найбільше йде на користь Москві. Якщо прихильність України до змін ослабиться, спалахне внутрішня боротьба. Тоді зближення із Заходом зупиниться і Москва досягне своїх цілей", - додає експерт.

Тим часом, Верховна Рада знову провалила податкову реформу. У залі не знайшлося достатньої кількості депутатів, щоб проголосувати за законопроект, тому Парубій переніс розгляд законопроекту на середу, 23 грудня.

У вівторок, 22 грудня, Верховна Рада прийняла постанови, згідно з яким Податковий кодекс і проект бюджету на 2016 рік повинні бути прийняті до 25 грудня.

22 грудня посли країн-членів Великої сімки (G7) закликали Верховну Раду схвалити проект державного бюджету на 2016 рік і зміни до Податкового кодексу, запропоновані урядом України.