Військовий шлях деокупації ОРДЛО та Криму всі українські партії вважають безперспективним

14 липня 10:52

Реінтеграція залишається метою, терміни досягнення мети неясні, механізми реалізації - поки теж.

 

Методика деокупації та реінтеграції непідконтрольних територій ще тільки намацується, але виключно військовий шлях деокупації розглядається всіма опитаними партіями як безперспективний, а реінтеграція навряд чи пройде за "лайтовою", "всепробачливою" версією.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Сергій Рахманін. За його словами, жодна (включаючи вербально войовничі) партія в ході опитування, проведеного DT.UA за підтримки Internews, USAID Ukraine і "Лабораторії законодавчих ініціатив", не проголосувала за суто військовий механізм повернення як ОРДЛО, так і Криму. При цьому ні одна не підтримала ідею відрізання півострова або частини Донбасу. Реінтеграція залишається метою, терміни досягнення мети неясні, механізми реалізації - поки теж.

"Але при цьому є натяк на обрання відносно жорсткого шляху. Принаймні, поки у відношенні ОРДЛО. Жодна партія не підтримала особливий статус цих районів. Шість з дев'яти - виступили за поразку жителів цієї місцевості у виборчих правах. Шість з дев'яти - за формування на даних територіях військово-цивільних адміністрацій, тимчасове обмеження деяких прав, призупинення дії низки нормативно-правових актів та повноважень місцевих органів самоврядування, - зазначає автор. - Чотири з дев'яти - проти амністії не тільки відносно фігурантів тяжких злочинів і учасників НВФ, але відносно членів керівництва окупаційних структур і навіть організаторів незаконних референдумів".

Детальніше про опитуванні політсил з приводу повернення окупованих районів Донбасу і Криму читайте в матеріалі Сергія Рахманіна "Шлях додому" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".