Війна обходиться Ізраїлю в $15 млн за кожний день

18 листопада 11:55

Ізраїль готовий розширити масштаби військової операції проти ХАМАС у секторі Газа, хоча вона і обходиться бюджету в "кругленьку суму". Експерти підрахували кожну статтю витрат - від призову резервістів, до вартості кожної ракети, на які щодня владі країни доводиться виділяти десятки тисяч доларів, що виливаються в мільйони.

 

Ізраїль готовий розширити масштаби військової операції проти бойовиків ісламського руху опору ХАМАС у секторі Газа. Про це заявив прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху на засіданні кабінету міністрів.

"Ми платимо дуже високу ціну за дії ХАМАС та інших терористичних організацій. Ізраїльська армія готова до значного розширення масштабів операції", - сказав він.

"Резервістскій збір пройшов у призначені терміни, і зараз резервісти очікують наказу про початок військових дій", - додав Нетаньяху. Він наголосив на необхідності для населення суворо дотримуватися вказівок Служби тилу, яка відповідає в Ізраїлі за забезпечення безпеки людей на випадок військових дій і природних катаклізмів.

Військова операція в секторі Газа обходиться ізраїльському військовому бюджету в $12-15 млн щодня. Таку оцінку наводить газета "Ісраель ха-Йом". Як наголошується в публікації, кожна збита ракета, випущена із сектора Газа, обходиться казні в приблизно $60 тис. - вартість двох протиракет системи "Залізний купол". Цей комплекс у первинній модифікації випускає по кожній обраній цілі відразу дві ракети. І тільки остання - п'ята батарея, оснащена вдосконаленими радаром і системою управління, - витрачає по одній ракеті на кожну перехоплену мета.

- Українцям настійно радять відмовитися від поїздок до Ізраїлю і сектора Газа

Як зазначають експерти, саме високою вартістю ракет-перехоплювачів пояснюються особливості роботи "Залізного куполу". Виявивши мету, його система управління обчислює точку падіння і дає команду на знищення тільки тих ракет, які летять у небезпечні зони. Дорого обходяться і авіанальоти, число яких вже перевалило за тисячу. Бойовий виліт винищувача-бомбардувальника обходиться армії в $130-190 тис., бойового вертольота - приблизно в $25 тис., а найбільш "економічними" є безпілотники, що "витрачають" лише $2,5 тис. за виліт.

Найдорожчою статтею витрат залишаються резервісти - виклик кожного з них на тиждень коштує майже $1,8 тис. Тому, отримавши дозвіл уряду на те, щоб поставити "під рушницю" 75 тис. людей, армія поки розіслала повістки лише на 16 тис. адрес. У той же час, визнають експерти, дати точну оцінку вартості операції "Хмарний стовп" поки неможливо, оскільки немає даних про співвідношення типів техніки в загальній кількості бойових вильотів, крім того, залишаються неврахованими та інші статті витрат, зокрема виплати компенсацій та інші втрати економіки.

Крім того, в секторі Газа ізраїльські спецназівці під прикриттям знищують палестинські боєприпаси, розташовані в підземних сховищах. Для здійснення диверсій вони одягаються, як місцеві жителі, і проникають на склади непоміченими. Метою силовиків є, в першу чергу, іранські ракети дальнього радіусу дії "Фаджр-5". Між тим, єврейська держава готується до наземного вторгнення до Гази за підтримки десанту і танків.

Обстріл Тель-Авіва став відповіддю Ізраїлю на нічні бомбардування ізраїльськими ВПС сектора Газа, які спричинили загибель людей і поранення шести журналістів. Про це заявив у Газі представник руху ХАМАС. За його словами, палестинці використовували ракети власного виробництва "Касам М75". Сирени, що оповіщають про ракетний обстріл, спрацювали близько 10:30 ранку. За даними ізраїльських ЗМІ, бойовики з сектора Гази випустили дві ракети по Тель-Авіву. Обидві були збиті системою протиракетної оборони "Залізний купол". !zn

Читайте також:

Конфлікт у секторі Газа готовий перейти в нову фазу. Ізраїль оголосив мобілізацію (ВІДЕО)

У секторі Газа заговорили про перемир'я з Ізраїлем, готовим у будь-яку хвилину почати наземну операцію

Ізраїльські військові оприлюднили відео ліквідації лідера бойового крила ХАМАС


Прем'єр Ізраїлю заявив про готовність атакувати Іран