Віденський суд відхилив запит США на екстрадицію Фірташа

30 квiтня 22:52

Віденський суд відхилив запит США на екстрадицію Фірташа

 

Земельний суд Відня в ході засідання 30 квітня відхилив запит США про екстрадицію українського бізнесмена Дмитра Фірташа, де він підозрюється у хабарництві. Таке рішення щойно оголосив головуючий суддя Крістоф Бауер.

В ході сьогоднішнього засідання в якості свідків по справі були допитані перший президент України Леонід Кравчук, нардепи від "Опозиційного блоку" Юрій Бойко і Сергій Льовочкін, екс-нардеп Інна Богословська, а також свідок з "Райфайзенбанку".

Крім того, в закритому режимі конференц-зв'язку був допитаний мер Києва Віталій Кличко.

Раніше бізнесмен Дмитро Фірташ під час судового процесу у Відні про його екстрадицію в США заявив, що його команда в своєму проекті підтримки Віталія Кличка "отримала, що хотіла": Кличко став мером Києва, а Петро Порошенко - президентом.

Він визнав, що був ініціатором зустрічі у Відні з на той час кандидатом у президенти Петром Порошенком і лідером партії "Удар" Віталієм Кличко напередодні президентських виборів в Україні в травні 2014 року. Фірташ також підкреслив, що ставив її метою не допустити президентства Юлії Тимошенко та допуску до влади її команди.

Фірташ не став розкривати деталі зустрічі, посилаючись на її конфіденційність. Але в черговий раз відзначив, що нібито його переслідування в США пов'язано з тим, що на той момент у Вашингтоні підтримували Юлію Тимошенко та Арсенія Яценюка, в той час як він лобіював під владу Кличко і Порошенка. На цих самих доводах адвокати будують його лінію захисту.

Фірташ звинуватив команду Тимошенко в тому, що в перший раз, коли вона прийшла до влади Україна втратила енергетичну незалежність, а другий раз - Крим (Фірташ відносить до команди Тимошенко в даному випадку Олександра Турчинова та Арсенія Яценюка - ред.). Він заявив, що Турчинов і Яценюк "повинні за це відповісти".

Нагадаємо, що Тимошенко, будучи прем'єр-міністром і укласти прямий контракт між "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України" в 2009 році, фактично зруйнувала монополію "РосУкрЕнерго", переважаюча частка в якому належала "Газпрому" - 50%, оставшавшаяся - бізнесменові Дмитру Фірташу і його партнеру.

Також Фірташ у своїх свідченнях приписав собі одну з найважливіших ролей у звільненні екс-президента України Віктора Януковича від влади в лютому 2014 року.

У березні 2014 року Фірташа затримали у Відні. Ордер на його арешт був виданий окружним судом американського штату Іллінойс влітку 2013 року. На початку квітня в США йому пред'явили звинувачення в дачі хабара індійським чиновникам для отримання дозволів на розробку родовищ титану в Індії.

Фірташа відпустили під домашній арешт під заставу в 125 мільйонів євро. Тоді повідомлялося, що кошти для застави надійшли з Росії. Як з'ясував у своєму розслідуванні агентство Reuters, Фірташ був тісно пов'язаний з російським бізнесом і владою, оточення президента РФ Володимира Путіна допомогло йому заробити мільярди доларів, продаючи газ за пільговою ціною (Фірташ купував у "Газпрому" газ за ціною $ 249 за 1 тис кубометрів, тоді як НАК "Нафтогаз" купував його за $ 412).

У середу, 29 квітня, Печерський районний суд Києва заарештував 500 млн кубів газу, який належить підприємствам групи компаній Ostchem, що належить Фірташу. Рішення було прийнято в рамках кримінальної справи проти НАК "Нафтогаз України" і холдингу Ostchem Дмитра Фірташа за розтрату державних коштів у розмірі 5,7 млрд грн.

Фірташ заробив мільярди доларів на постачання в Україну газу за пільговою ціною. Так, згідно з російськими митними документами, "Газпром" продав Фірташу більше протягом чотирьох років 20 мільярдів кубометрів газу за ціною, значно нижче ринкової.

Фірташ купував газ за ціною 249 доларів за 1000 кубометрів, у той час, як НАК "Нафтогаз" купував його по 412 доларів.

Українські митні документи та корпоративні заявки, в свою чергу, свідчать про те, що компанії Фірташа на Кіпрі і в Швейцарії перепродували газ його хімічним заводам в Україні за 430 доларів за тисячу кубометрів. Ціни і обсяги дозволяють припустити, що дві офшорні компанії олігарха на цих угодах заробили близько 3,7 мільярда доларів протягом двох років.