Від радикальних груп немає ризиків, якщо їх не використають кандидати – Аваков

28 березня 19:06

Міністр внутрішніх справ назвав міфом заяви про те, що радикальні групи є його особистою армією.

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про те, що дестабілізація ситуації під час виборів можлива якщо цього буде прагнути хтось із кандидатів, але МВС впорається з цим. Про це очільник відомства заявив під час зустрічі з представниками Світового конгресу українців та Національного демократичного інституту (США).

За словами Авакова, заяви про те, що радикальні групи зірвуть вибори й, що вони є особистою армію очільника МВС, – міфи, які не відповідають дійсності. Якщо й виникне позаштатна ситуація, вона буде дуже швидко врегульована, стверджує міністр.

"У нас немає ніяких ризиків від радикальних груп не під час, ні після виборів. І навіть, якщо щось станеться на окремій виборчій дільниці, це буде локалізовано дуже швидко. У нас достатньо сил, а в них немає сил чинити опір. Я закликаю, не переводьте фокус своєї уваги на радикальні групи, це не ризик. Ризик в тому, що їх можуть використати хтось зі штабів", - цитує Авакова прес-служба.

Він також зауважив: "Ризиком може бути рішення одного зі штабів кандидатів у разі, якщо розрив між ними виявиться невеликим і буде багато звернень про порушення. У такому випадку ними можуть бути використані радикальні групи, а потім в ситуацію може втрутитися країна-агресор і це може стати набагато більшим ризиком".

Глава МВС підкреслив, що закликав кандидатів не вдаватися до вуличних протестів й дотримуватися закону. Загалом він прогнозує спокійний розвиток подій у цей період.

Раніше посли держав "Великої сімки" направили Арсену Авакову листа, в якому висловили стурбованість у зв'язку з діяльністю екстремістських рухів в Україні. Дипломати побоюються, що радикали можуть зірвати майбутні вибори. Журналіст Крістоф Міллер відзначив, що хоча в листі не згадуються конкретні радикальні угруповання, він містить "тонкі і завуальовані" натяки на партію "Національний корпус" і організацію "Національні дружини". Їх контролює депутат і екс-командир полку Нацгвардії "Азов" Андрій Білецький.

Відомо, що представник "Нацдружин" Ігор Вдовін не виключає застосування сили спостерігачами від організації у разі фальсифікацій на виборчих дільницях.