Вибори в Україні: РФ не пропонувала кандидатів у довготермінові спостерігачі від ОБСЄ

11 червня 17:06

Однак ще може запропонувати своїх представників до складу короткотермінової місії.

 

Російська Федерація не подавала кандидатури своїх довготермінових спостерігачів на час парламентських виборів в Україні. Про це повідомив голова місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ Альберт Йонсон.

"Ні, [Росія] цього разу не подавала", - сказав він на брифінгу. Йонсон також пояснив, що Бюро пропонує усім країнам-учасницям ОБСЄ номінувати своїх кандидатів до команди довготермінових і короткотермінових спостерігачів, повідомляє "Укрінформ".

Голова місії зазначив, що за десять днів також проситимуть подати кандидатури короткотермінових спостерігачів, де РФ зможе запропонувати своїх представників.

Короткотермінові спостерігачі місії здійснюють моніторинг тільки у день голосування, а члени довготермінової частини місії відстежують ситуацію до, під час та після виборів.

Нагадаємо, що перед президентськими виборами Верховна Рада схвалила проект закону про заборону громадянам Росії і особам, запропонованим російською стороною, бути офіційними спостерігачами на виборах в Україні. Його підтримали 232 народних депутати.

26 лютого п'ятий президент Петро Порошенко підписав закон, який забороняє представникам РФ спостерігати за виборами в Україні.

У листі до МЗС України директорка Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Інгібьорг Солрун Гісладоттір висловила глибоке розчарування у зв'язку з прийняттям парламентом законопроекту, що закріплює відповідне обмеження.