Вибори в ОРДЛО смають бути організовані відповідно до українського законодавства та стандартів ОБСЄ ― експерт

12 жовтня 11:24

Це зафіксовано в Мінських домовленостях і розтиражованої у дискусіях формулою Штайнмайера.

 

Вибори в окупованому Донбасі мають бути організовані відповідно до українського законодавства та стандартів ОБСЄ. Це зафіксовано в Мінських домовленостях та розтиражованій в дискусіях формулі Штайнмаєра. Для когось це загальні слова, а для фахівців, які розуміють, що виборчі права є невіддільною частиною Загальної декларації з прав людини ООН, щось таки читається між рядків і в посиланні на європейські стандарти.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі "Опора". За її словами, кожна з 57 країн-учасниць ОБСЄ зобов'язувалась однаково трактувати та застосовувати на практиці принципи проведення чесних, демократичних, конкурентних та вільних виборів. І кожна країна повинна поважати право своїх громадян брати участь в управлінні країною безпосередньо або через обраних на справжніх виборах представників.

Поза тим, держави регіону ОБСЄ ще в 1990 році визнали та зафіксували в Копенгагенському документі свою "відповідальність за захист і охорону, як того вимагають закони держави, своїми зобов'язаннями по міжнародному праву у сфері прав людини та своїми міжнародними зобов'язаннями, встановлений шляхом волевиявлення народу демократичний порядок відділяти від діяльності осіб, груп, або організацій, які використовують, або відмовляються відкинути тероризм, або насильство, направлене на знищення цього порядку, або такого порядку в іншій державі-учасниці".

"Тобто ще 29 років тому Організація з безпеки та співробітництва у Європі та всі країни-учасниці визнавали, що безпека має значення і йдеться не про погодні явища, а тероризм, насильство та спроби знищити демократичний порядок за участі чи в інтересах третьої сторони. Пророче, - зазначає експерт. - Ймовірно, якби цей документ приймали в XXI сторіччі, ми б мали категоричну позицію проти країни, яка вміло опанувала методи впливу на держави, території, народи не лише засобами прямої воєнної агресії, а й через втручання у вибори, кібератаки та тотальну пропаганду, до якої вразливим як ніколи залишається відкритий цивілізований світ".

Детальніше про ймовірність проведення виборів в ОРДЛО читайте в статті Ольги Айвазовської "Негнучкі лінії та вибори на Донбасі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".