Вибори-2019: як голосувати за кордоном

15 березня 19:38

Потрапити до списків виборців на закордонних дільницях можна до 25 березня.

 

Українські виборці, які у день виборів президента країни, 31 березня, перебуватимуть за кордоном, зможуть взяти участь у голосуванні, якщо завчасно підготуються до цього моменту. Складність підготовки залежатиме від того, постійно чи тимчасово громадянин України проживає в іншій державі. Потрапити до списків виборців на закордонних дільницях можна до 25 березня включно.

Як перевірити себе у списку виборців

- на сайті Державного реєстру виборців вказати свої ПІБ, дату народження, email та зареєстроване місце проживання. Потім потрібно ввести на сайті код, який надішлють на вказану пошту, й доступ до даних буде відкрито;

- можна особисто подати письмовий запит щодо змісту персональних даних у Реєстрі до закордонної дипломатичної установи України за місцем перебування, пред'явивши при цьому закордонний паспорт, дипломатичний паспорт, службовий паспорт України.

Як проголосувати на виборах, якщо постійно живеш за кордоном

- виборець має стати на постійний консульський облік, що дозволить йому автоматично потрапити до виборчого списку на відповідній виборчій дільниці в іншій країні. Перелік створених на постійній основі закордонних виборчих дільниць за посиланням;

- також можна особисто подати до закордонної дипломатичної установи України заяву про включення до Держреєстру виборців або зміну виборчої адреси (якщо виборця вже включили до реєстру). Окрім заяви виборець повинен мати з собою закордонний, дипломатичний, службовий паспорт України або тимчасове посвідчення громадянина України.

Як проголосувати на виборах, якщо тимчасово перебуваєш за кордоном

- виборець, який має робочу візу, може стати на тимчасовий консульський облік й також автоматично потрапити до списку на відповідній до місця перебування закордонній дільниці;

- якщо виборець у день виборів перебуватиме за кордоном у відрядженні або подорожі, то йому необхідно особисто подати до одного з органів Держреєстру за місцем реєстрації заяву про зміну місця голосування. Після цього виборця включать до списку на виборчій дільниці у тій країні, де перебуватиме особа;

- у день голосування особисто прибути на нову виборчу дільницю з закордонним, дипломатичним або службовим паспортом з 8:00 до 20:00 за місцевим часом.

Як голосувати українцям у Росії

Центральна виборча комісія України закрила дільниці в Російській Федерації, на яких могли проголосувати українці. П'ять виборчих дільниць перенесено з території РФ до українських посольств у Грузії, Казахстані та Фінляндії.

Раніше повідомлялося, що Центральна виборча комісія України завершила формування 101 дільничної комісії у закордонному виборчому окрузі для проведення виборів президента. Виборчі дільниці буде відкрито в українських посольствах і консульствах. Зокрема, в Німеччині відкриються п'ять дільниць, у США, Польщі та Італії – по чотири, а в Канаді, Іспанії та Туреччині – по три дільниці.