Верховний суд визнав законним право громади Львівської області відмовитися від російської мови

20 серпня 03:00

Постанова є остаточною і оскарженню не підлягає

 

Мораторій на використання російськомовного культурного продукту в будь-якій формі на території Львівської області, прийнятий Львівською облрадою восени минулого року, визнаний Верховним судом законним. Касаційна скарга громадської організації "Український вибір - право народу" відхилена.

"Касаційну скаргу громадської організації "Всеукраїнський громадський рух "Український вибір - право народу" залишити без задоволення, касаційну скаргу Львівської обласної ради задовольнити, рішення Львівського окружного адміністративного суду від 16 січня 2019 року та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 14 травня 2019 року в частині задоволених позовних вимог скасувати, ухвалити в цій частині вимог постанову, якою в позові відмовити. В іншій частині постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 14 травня 2019 року - залишити без змін", - йдеться в постанові Верховного Суду від 15 серпня.

Постанова набуває законної сили з дня її ухвалення, є остаточним й оскарженню не підлягає.

Як повідомлялося, рішення "встановити мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території Львівської області до моменту повного припинення окупації території України" було схвалено 18 вересня 2018 року депутатами Львівської облради.

Депутати також рекомендували органам місцевого самоврядування області ухвалити аналогічні рішення щодо введення на відповідній території мораторію на публічне використання російськомовного продукту в будь-яких формах до моменту повного припинення окупації території України.

У рішенні Львівської облради зазначається, що депутати ухвалили його, "щоб уникнути ескалації напруженості в суспільстві й недопущення розпалювання міжнаціональної ворожнечі; для захисту українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора і подолання наслідків тривалої мовної русифікації; беручи до уваги численні звернення патріотичних і ветеранських громадських організацій".

Перший помічник президента Сергій Шефір не підтримує заборони на в'їзд в Україну для російських артистів, незаконно відвідували окупований Крим.

Помічник президента зазначив, що поки в команді Зеленського не обговорювали буде СБУ скасовувати заборони.