Верховний суд скасував пережеребкування партій

08 липня 09:11

Проведення пережеребкування ставило під загрозу проведення дострокових парламентських виборів.

 

Центральна виборча комісія не проводитиме повторне жеребкування для визначення порядкового номери партій у виборчому бюлетені – таке рішення ухвалив суд, повідомила секретар ЦВК Наталія Бернацька.

"Все ж таки є справедливість! Ми виграли Верховний! Виборам 21 липня бути!", - написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Ухвалене Шостим апеляційним адмінсудом Києва рішення про проведення пережеребкування ставило під загрозу проведення дострокових парламентських виборів 21 липня. Оскільки частину бюлетенів вже надруковано, і для друку "виправлених" не вистачить часу та коштів.

Апеляцію на це рішення подали ЦВК і понад десять політсил, суд розглядав її протягом дев'яти годин. Рішення суду є остаточним і оскарженню не підлягає, пише "112 Україна".

Нагадаємо, 4 липня Шостий апеляційний адмінсуд Києва задовольнив позов "Аграрної партії" і зобов'язав ЦВК провести повторне жеребкування для визначення порядкового номеру партій у бюлетені. У ЦВК повідомили, що вже надруковані 5 млн бюлетенів, і їх повторне затвердження може зірвати вибори. У зв'язку з цим ЦВК оскаржить судове рішення у Верховній суді.

26 червня ЦВК шляхом жеребкування затвердила порядок розміщення політичних партій у бюлетені для виборів за пропорційною системою із закритими списками. Однак у жеребкуванні не брала участь партія "Рух нових сил", оскільки комісія відмовилася реєструвати виборчий список та кандидатів-мажоритарників партії. Причиною відмови назвали проблеми з пакетом документів, що подала партія Міхеїла Саакашвілі.

Однак 29 червня ЦВК за рішенням судів зареєструвала виборчий список РНС із 88 осіб та дев'ятьох кандидатів, яких партія висунула в одномандатних округах. Повторне жеребкування партій комісія проводити не стала й включила "Рух нових сил" до бюлетеню під №22.