Верховний суд підтвердив втрату чинності "Закону Савченко"

14 червня 11:09

Суд надав правовий висновок втраті чинності так званого "Закону Савченко".

 

Об'єднана палата Верховного Суду надала правовий висновок щодо застосування норми так званого "Закону Савченко", або ж скасованого закону про порядок зарахування судом строку одного дня попереднього ув'язнення у строк як двох днів основного покарання. У висновку Верховного Суду зазначено, що правила зарахування попереднього ув'язнення не можна вважати такими, що визначають "караність" або "інші кримінально-правові наслідки діяння" у розумінні ч. 2 ст. 4 КК України.

При цьому Верховний Суд підтвердив, що норма не застосовується після набрання 21 червня 2017 року нової редакції цієї норми.

"Попереднє ув'язнення зараховується у строк покарання із розрахунку один день такого ув'язнення за два дні позбавлення волі лише на час дії цього Закону", - йдеться у висновку палати.

Також зазначається, що висновки про застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, є обов'язковими для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права.

Нагадаємо, що 18 травня 2017 року Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу України, скасувавши "закон Савченко". Згідно з новою нормою, "попереднє ув'язнення зараховується судом у строк покарання при засудженні до позбавлення волі день за день".

У листопаді 2015 року Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу, згідно з яким один день попереднього ув'язнення зараховувався за два дні в колонії.