Верховна Рада визнала нелегітимними "вибори" в анексованому Криму та Севастополі

11 вересня 18:04

Під час засідання Ради депутати ухвалили відповідну постанову.

 

Народні депутати ухвалили за основу та в цілому проект постанови "Про заяву Верховної Ради України про невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України - Автономна Республіка Крим та м. Севастополь".

За документ №2119 проголосували 325 парламентарів, проти не був ніхто, не голосували 32 депутати, утримався – 1.

У відповідній заяві засуджується чергове порушення Росією міжнародного права, факт незаконного голосування на тимчасово окупованих територіях Криму та міста Севастополь. Також за допомогою заяви Рада закликала міжнародну спільноту дати оцінку незаконним діям РФ з організації та проведення так званих місцевих виборів. Депутати також закликали продовжити і посилити міжнародний політичний та економічний тиск на Росію.

Читайте також: Грузія не визнає псевдовибори в анексованому Криму

8 вересня в Росії відбувся єдиний день голосування – близько шести тисяч виборчих кампаній і референдумів різного рівня. Зокрема "выборы депутатов парламента і государственного совета" в окупованому Криму і Севастополі.

У МЗС України нагадали, що проведення псевдовиборів на окупованій території є порушенням норм міжнародного права, і закликали міжнародне співтовариство посилити санкції проти РФ. Прокуратура АРК оголосила в розшук голову так званого "избиркома Крыма" Михайла Малишева. Йому інкримінують державну зраду і посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.