Верховна Рада визначила контролера розслідування корупції в українській оборонці

28 лютого 15:23

Депутати проголосували за розширення повноважень Тимчасової слідчої комісії.

 

Верховна Рада розширила перелік повноважень Тимчасової слідчої комісії (ТСК), яка контролює перебіг розслідувань нападів на громадських активістів, додавши до них контроль за розслідуванням масштабної корупції в оборонній сфері України. Факти корупційних порушень викладені в розслідуванні Bihus.Info.

Проект постанови №10104 у четвер, 28 лютого, подали очільники парламентських фракцій "Блок Петра Порошенка "Солідарність" і "Народний фронт" Артур Герасимов і Максим Бурбак. Його підтримали 229 народних депутатів, проголосували проти шестеро, свідчать дані на сайті ВР.

"Встановити, що повноваження Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в Збройних силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки розповсюджуються на будь-які правопорушення в оборонній сфері, в тому числі в 2018 – 2019 роках", - йдеться у постанові, що набирає чинності з дня прийняття.

У ній ТСК також доручено невідкладно провести розслідування за матеріалами ЗМІ щодо закупівлі запчастин, комплектуючих та обладнання для підприємств ДК "Укроборонпром".

Комісії також доручено провести публічне засідання спільно з представниками правоохоронних і антикорупційних органів, Міністерства оборони України та ДК "Укроборонпром", а про результат роботи у найкоротший термін відзвітувати у парламенті. Профільним комітетам ВР рекомендовано брати участь у засіданнях комісії.

Нагадаємо, 26 лютого Національне антикорупційне бюро (НАБУ) відкрило справу за фактом масштабних розкрадань в оборонній сфері України. Розслідування розпочато за ч .5 статті 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Раніше команда журналістських розслідувань Bihus.Info, опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в "Укроборонпромі", до якої причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема, син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза.

З 2016 року вони продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Товар вони завозили з території РФ контрабандним шляхом або ж купували на складах військових частин в Україні. Зокрема, як прокладку використовували підприємство Порошенка "Кузня на Рибальському", через яку провели 70 мільйонів гривень від угоди з Київським бронетанковим заводом.

На тлі гучного скандалу про припинення своїх повноважень на час розслідування повідомив сам Олег Гладковський. Ігор Гладковський і ДК "Укроборонпром" заявили про намір подати до суду на авторів розслідування. А президент Порошенко, незважаючи на давність існуючої схеми, вимагає від правоохоронців провести термінову перевірку інформації, оприлюдненої у розслідуванні.

"Дзеркало тижня. Україна" неодноразово публікувало матеріали про корупцію та масштабні зловживання в оборонному секторі. Докладніше читайте у матеріалі DT.UA "Злочинні схеми в оборонпромі: чому розслідування Bihus.Info не може бути фейковим".