Верховна Рада починає останній пленарний тиждень перед канікулами: порядок денний

10 липня 10:00

У планах на сьогодні блок аграрних питань та створення Нацбюро безпеки.

 

Верховна Рада сьогодні, 10 липня, починає останній пленарний тиждень перед канікулами, після чого депутати підуть у відпустку майже до осені. Порядок денний на вівторок майже дублює порядок денний на четвер, 5 липня. Планується що сьогодні Рада розгляне блок аграрних питань, а також основний і альтернативні законопроекти про Нацбюро фінбезпеки.

Депутати планують почати роботу з законопроекту про інформацію для споживачів про харчові продукти. Далі - законопроект про захист підприємств оборонно-промислового комплексу - учасників держконцерну "Укроборонпром" від виплати пені компаніям держави-агресора. Після чого йде блок аграрної політики, зокрема законопроект про основні засади та вимоги до виробництва органічної продукції у другому читанні, а також - про скасування дії законів про держрегулювання виробництва та продажу цукру.

У першому читанні депутати мають намір розглянути законопроекти про пенітенціарну систему та Дисциплінарний статут пенітенціарної системи.

Також у порядку денному - проекти постанов про перейменування населених пунктів та встановлення меж кількох районів Донецької та Луганської областей.

Основний та альтернативні законопроекти про Національне бюро фінансової безпеки України в першому читанні стоять передостанніми в порядку денному на сьогодні.

Однак невідомо, чи зможуть депутати почати повноцінну роботу в сесійному залі, оскільки 5 липня Верховна Рада не змогла приступити до питання про призначення членів Центральної виборчої комісії (ЦВК) замість тих, строк повноважень яких закінчився. Спікер парламенту Андрій Парубій поставив на рейтингове голосування питання про звільнення членів ЦВК, проте проект постанови підтримали лише 189 народних депутатів. Відмовилися голосувати депутати з фракції "Народного фронту".

В знак протесту депутати з фракції "Блок Петра Порошенко" залишили сесійну залу Верховної Ради через з відмову парламенту почати розгляд питання оновлення складу Центральної виборчої комісії.

Пізніше у Верховній Раді запропонували ідею збільшити кількість членів Центральної виборчої комісії, що дозволить збільшити кількість вакантних посад в ній і призначити всіх 14 кандидатів, внесених президентом.