Верховна Рада Криму на закритому засіданні прийняла "декларацію про незалежність"

11 березня 14:00

У своєму рішенні кримські депутати, посилаючись на досвід Косово, заявили, що одностороннє проголошення незалежності частиною держави не порушує норми міжнародного права.

 

На засіданні Верховної Ради Криму, на яке вкотре не допустили пресу, депутати прийняли Декларацію про незалежність АРК і Севастополя. Як повідомляє прес-служба ВР АРК, за це рішення нібито проголосували 78 депутатів.

Повний текст:

"Декларація про незалежність Автономної Республіки Крим і м. Севастополя:

Ми, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим та Севастопольської міської Ради, виходячи з положень Статуту Організації Об'єднаних Націй і цілої низки інших міжнародних документів, які закріплюють право народів на самовизначення, а також беручи до уваги підтвердження міжнародним судом ООН щодо Косова від 22 липня 2010 року того факту, що одностороннє проголошення незалежності частиною держави не порушує жодних норм міжнародного права, спільно приймаємо рішення:

1. У разі, якщо в результаті майбутнього прямого волевиявлення народів Криму, яке відбудеться 16 березня 2014 року, буде прийнято рішення про входження Криму, включаючи Автономну Республіку Крим і місто Севастополь, до складу Росії, Крим після референдуму буде оголошено незалежною та суверенною державою з республіканською формою правління.

2. Республіка Крим буде демократичною, світською і багатонаціональною державою, яка зобов'язується підтримувати мир, міжнаціональну і міжконфесійну злагоду на своїй території.

3. Республіка Крим як незалежна і суверенна держава у разі відповідних результатів референдуму звернеться до Російської Федерації з пропозицією про прийняття Республіки Крим на основі відповідного міждержавного договору до складу Російської Федерації як новий суб'єкт Російської Федерації.

Декларацію затверджено постановою Верховної Ради Автономної Республіки Крим на позачерговому пленарному засіданні 11 березня 2014 року (підписано головою Верховної Ради Автономної Республіки Крим Ст. Константиновим) та постановою Севастопольської міської ради на позачерговому пленарному засіданні 11 березня 2014 року (підписано головою Севастопольської міської ради Ю. Дойниковим)".

Нагадаємо, що ВС АРК ухвалив увійти до складу РФ як суб'єкт Російської Федерації, призначити на 16 березня 2014 року загальнокримський референдум (включаючи Севастополь), на який винести два альтернативні питання - про входження до складу РФ або про повернення Конституції-1992 та статус Криму як частини України. Питання, що отримає більшість голосів, буде вважатися таким, що виражає пряме волевиявлення населення Криму.

Зазначимо, що Рада Державної думи винесла на 21 березня обговорення законопроекту про спрощену процедуру приєднання до РФ нових суб'єктів Федерації. !zn