Венеціанська комісія: Законопроект про вибори потребує серйозного доопрацювання

14 жовтня 14:36

Венеціанська комісія звертає увагу на необхідність серйозного доопрацювання законопроекту про вибори в Україні, повідомила радник президента Марина Ставнійчук.

 

«Венеціанська комісія звертає увагу на те, що є низка удосконалених порівняно з чинним законом положень, але в цілому говорить, що проект має бути серйозно покращений для того, щоб правила були зрозумілими всім учасникам виборчого процесу», - сказала М. Ставнійчук агентству «Інтерфакс-Україна» по телефону в п'ятницю, 14 жовтня.

За її словами, Венеціанська комісія провела «серйозну кваліфіковану дискусію щодо законопроекту, який був розроблений робочою групою під керівництвом міністра юстиції Олександром Лавриновичем».

За словами М. Ставнійчук, Венеціанська комісія нагадує, що вибір виборчої системи має бути зроблений таким чином, щоб зберігалася довіра до чесності виборчих прав, що є ключовим для проведення демократичних виборів.

Вона також зазначила, що Венеціанська комісія сподівається, що сьогодні вже створені умови для політичного діалогу між більшістю і опозицією з питань змісту виборчого законодавства.

Нагадаємо, що законопроект «Про вибори народних депутатів України» 10 жовтня був зареєстрований у Раді депутатами від більшості. В цілому він повторює законопроект, який розробляла робоча група на чолі з О. Лавриновичем і до якого Венеціанська комісія раніше надала попередні критичні зауваження.