Венеціанська комісія схвалила законопроект про Конституційний суд України

09 грудня 19:13

Проект закону був розроблений Радою з питань судової реформи при президентові України з метою імплементації змін до Конституції, що набрали чинності 30 вересня 2016 року.

 

Венеціанська комісія на засіданні 9 грудня 2016 року підтримала проект закону "Про Конституційний суд України", повідомляє прес-служба президента України.

У висновку зазначається, що "проект зкону, що імплементує зміни до Конституції, є значним кроком вперед у впровадженні європейських стандартів у конституційній юстиції".

"Комісія вітає конкурсний добір суддів, складання суддями присяги безпосередньо перед Конституційним судом, встановлення часових меж для добору та призначення суддів, звільнення суддів безпосередньо Конституційним судом, вилучення норми щодо звільнення судді "за порушення присяги", запровадження інституту конституційної скарги", - йдеться у рішенні Комісії.

Раніше у Верховній Раді зареєстрований проект закону "Про Конституційний суд України". Проект №5336-1 був схвалений Радою з питань судової реформи при президентові України.

Проект імплементує зміни до Конституції в частині правосуддя, що набрали чинності 30 вересня 2016 року, щодо порядку організації та діяльності КСУ, статусу суддів Конституційного суду, встановлює норми щодо підстав і порядку звернення до суду, процедури розгляду ним справ і виконання рішень суду.

Законопроект пропонує впровадити інститут конституційної скарги, яку зможе подати фізична або юридична особа за умови, якщо було використано всі національні засоби юридичного захисту.

Конституційний суд діятиме у складі колегій, сенатів або Великої палати. В рамках колегій вирішуватимуться питання щодо відкриття конституційного провадження. Сенати розглядатимуть питання за індивідуальною конституційною скаргою особи. Велика палата у повному складі суддів КСУ вирішуватиме питання щодо конституційності законів України, актів ВРУ, президента, КМУ; офіційного тлумачення Конституції.

Законопроект запроваджує конкурсний порядок відбору кандидатур на посаду судді КСУ, яким передбачено, що президент, Верховна Рада, з'їзд суддів формуватимуть конкурсні комісії.

Читайте також: У Туреччині розробили проект нової конституції країни

Детальніше про судову реформу читайте в матеріалі "Верховний суд президента" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".