Венеціанська комісія озвучила рекомендовані терміни скасування е-декларування для антикорупційних активістів в Україні

16 березня 23:39

Новий режим розкриття фінансової інформації членами громадських організацій суперечить основним права і свобод людини.

 

Венеціанська комісія та Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ рекомендують Україні до 1 квітня року скасувати обов'язкове електронне декларування для представників українських антикорупційних громадських організацій.

"Ключове, щоб вимоги подавати е-декларації для активістів-антикорупціонерів, представлені в законі №1975-VIII від 23 березня 2017 року, були скасовані до 1 квітня 2018 року", - сказано в заяві, опублікованій на офіційному сайті Венеціанської комісії у п'ятницю, 16 березня.

На думку експертів Венеціанської комісії та БДІПЛ ОБСЄ, обов'язкова подача електронних декларацій представниками антикорупційних неурядових організацій вступає у конфлікт із основними правами і свободами людини.

Якщо ж українська влада не відмовиться від цієї законодавчої норми, то їй слід чітко обґрунтувати необхідність таких поправок і значно поліпшити наявні положення, з тим щоб забезпечити їх легітимність і пропорційність. Крім того, громадські антикорупційні організації не повинні зазнавати суворішої фінансової звітності та не повинні розкривати бдетальнішу инфрмацию, ніж інші неприбуткові організації, підприємства чи інші юридичні особи, підкреслили у Венеціанській комісії.

Комісія та БДІПЛ ОБСЄ також рекомендують провести широкі дискусії щодо законопроектів №6674 і №6675, які передбачають скасування вимог е-декларування для активістів-антикорупціонерів, обтяжливої податкової звітності та публічного розкриття детальної фінансової інформації організаціями громадянського суспільства, загальний річний бюджет яких перевищує 300 прожиткових мінімумів.

Нагадаємо, у березні 2017 року Верховна Рада внесла зміни до ст. 3 закону "Про запобігання корупції". Президентський законопроект підтримали 268 народних депутатів. Спочатку законопроект був направлений на звільнення солдатів і молодших офіцерів від необхідності подавати е-декларацій. Проте під час розгляду у другому читанні у законопроект були внесені суттєві правки.

Зокрема, закон зобов'язує подавати е-декларації представників антикорупційних організацій. Зміни антикорупційного законодавства жорстко розкритикували офіційні представники США, ЄС, посли країн "Великої сімки" та міжнародні організації.

Президент України Петро Порошенко пообіцяв підтримати скасування цієї норми.

Перші електронні декларації громадські активісти подаватимуть у 2018 році.

Детальніше про проблему невідповідності прийнятих в Україні законів конституційним гарантіям прав і свобод громадян читайте у статті Олександра Банчука "Свобода, яку ми втрачаємо" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".