Валерій Чалий вважає, що зустріч Трампа і Зеленського могла відбутися відразу після інавгурації

14 вересня 03:16

На думку посла, Офіс президента навмисно блокував участь Посольства в організації зустрічі двох президентів

 

Посол України в США Валерій Чалий в інтерв'ю Голосу Америки зауважив, що якби в Офісі президента прислухалися до порад Посольства України в США, то зустріч двох президентів - Трампа і Зеленського - вже б відбулася. Передбачалося її провести відразу після інавгурації.

"Скажу так: якби в перші два тижні почули мої поради, то візит би вже був. Зразу, зразу", - сказав посол України в США. Про які саме поради йшлось, Валерій Чалий не відповів. "Я не можу їх розкривати. Їх знає найвище керівництво країни. Зараз уже, на мій погляд, час і дата не такі важливі. Важливим є наповнення. Але ясно, що це не має далеко відтягуватись".

Також, на думку посла, зустріч президентів протягом Генасамблеї ООН в Нью-Йорку не замінить візиту в Білий дім.

"Буде коротка зустріч протягом Генасамблеї ООН В Нью-Йорку. Але це не замінить повноцінного візиту у Вашингтон до Білого дому. І не тільки зустрічі з президентом США, але й візиту в Конгрес, зустрічі з республіканцями і демократами, в Міністерстві енергетики, в Міністерстві оборони, з Держсекретарем, тобто зі всіма тими, хто працює з Україною", - сказав Чалий.

Зараз організацією візиту Зеленського у Вашингтон посольство України не займається. Чалий розповів, що це було ініціативою Офісу президента, який перейняв процес підготовки зустрічі двох президентів на себе.

"Думаю, це варто все-таки сказати. В липні, протягом свого візиту до Вашингтона секретар РНБО Олександр Данилюк і помічник президента Андрій Єрмак сказали, що не потребують допомогти посольства і самі будуть займатись підготовкою візиту. І власне з цього періоду підготовкою візиту посольство не займається. Я вважаю, що це неправильно. І я про це офіційно поінформував Банкову", - сказав посол.

Як відомо, у липні Зеленський звільнив українських послів у багатьох країнах. Отримав відставку і глава дипломатичної місії України в США Валерій Чалий, однак поки ще він виконує свої обов'язки. Свої повноваження він складе 15 вересня.

Раніше повідомлялося про те, що президент США Дональд Трамп і президент України Володимир Зеленський можуть зустрітися в Нью-Йорку у період з 23 по 26 вересня на сесії Генасамблеї ООН.

Раніше президент США заявив про те, що готовий приєднатися до переговорів по Донбасу, якщо це буде необхідно українській владі.