В Італії проходить національний страйк

06 вересня 09:03

В Італії проходить одноденний страйк, обмежено рух транспорту та скасовано авіарейси.

 

Організувала страйк найбільша в Італії профспілка Cgil.

Італійці протестують проти урядових заходів жорсткої економії, вжитих владою для скорочення держборгу країни. Акції протесту проходять по всій країні, «серцем» страйку італійські ЗМІ називають Рим. У столиці країни, як і в інших великих містах, обмежено рух громадського транспорту і таксі, скасовано або затримано міжнародні авіарейси, закрито держустанови.

Страйк триватиме протягом 8 годин.

На початку липня рада міністрів Італії схвалила програму економії бюджетних коштів, спрямовану на скорочення витрат протягом чотирьох років на 47 млрд євро.

Рішення влади країни викликало масове невдоволення італійців, оскільки економити бюджетні кошти передбачається шляхом скорочення соціальних дотацій населенню, підвищення податкового навантаження та зниження рівня заробітної плати бюджетним службовцям, у тому числі лікарям і вчителям.

Минулого тижня маленьке італійське місто Філеттіно оголосило про свою незалежність і почало друкувати власні банкноти на знак протесту проти заходів жорсткої економії у країні.

Як повідомлялося, менше двох тижнів тому Греція отримала другий пакет фінансової допомоги від ЄС і МВФ, серед завдань якого було також попередження поширення фінансової кризи на інші країни.

Раніше Португалія та Ірландія також отримали фінансову допомогу для того, щоб вирішити свої боргові зобов'язання.

Італії вдалося уникнути проблем з боргами, незважаючи на найбільший борг у порівнянні до ВВП в Єврозоні - 120%.

Економіка Італії вдвічі більша, ніж Греції, Португалії та Ірландії разом узятих. Оглядачі кажуть, що сума пакета фінансової допомоги Італії буде така значна, що ЄС просто не зможе собі це дозволити.

Питання боргових зобов'язань Італії з'явилося на порядку денному через політичні проблеми. Минулого місяця парламент Італії вжив заходів економії, однак тепер серед експертів виникають сумніви, чи зможе уряд здійснити ці скорочення.