В "Єдиної Росії" назвали провокацією план "перезапуску демократії"

16 березня 19:52

У Росії розгорається серйозна дискусія навколо чергової доповіді Інституту сучасного розвитку, автори якого підтримують висунення Дмитра Медведєва на другий президентський термін. А також пропонують розпустити МВС і ФСБ і відмовитися від "керованої демократії".

 

У керівництві партії "Єдина Росія" пропозиції інституту, опікунську раду якого очолює сам Д. Медведєв, назвали провокацією.
Колишній глава ФСБ Микола Ковальов розцінив як "піар" заклик ІНСОР розпустити МВС і ФСБ, а прокуратуру перетворити на цивільну службу. На його думку, "подібну реформаторську сверблячку пора б вгамувати".
За словами Н. Ковальова, запропоноване інститутом відтворення Федеральної служби контррозвідки означає втрату половини оперативних можливостей і концентрацію "лише на лові шпигунів".
З іншого боку, заступник голови думської фракції "Справедливої ​​Росії" Геннадій Гладков повністю підтримав ІНСОР та зазначив, що "надія на модернізацію та реформування країни існує тільки в тому випадку, якщо президент Дмитро Медведєв залишиться на своїй посаді на другий термін".
Доповідь "Набуття майбутнього. Стратегія 2012. Конспект" більш детально розвиває тему, розпочату в минулому році, коли силами ІНСОРа була опублікована доповідь "Росія XXI століття: образ бажаного завтра".
"Це спроба створити передвиборчу програму, сподіваюся, що для президента Медведєва", - сказав на презентації останньої доповіді голова Інституту сучасного розвитку Ігор Юргенс.
У середу заступник секретаря президії генради "Єдиної Росії Юрій Шувалов сказав, що "тези, висунуті ІНСОРом як передвиборча програма Д. Медведєва, погано корелюються з позицією самого президента".
За словами Ю. Шувалова, документ не є системним, і в ньому головний акцент робиться на "формуванні суспільства споживання". У ЕР побачили в документі "штучну модель, яка не має відношення до реального життя".
"ІНСОР говорить про Росію без минулого, а значить і без майбутнього", - сказав Ю. Шувалов.
"Мозковий центр" російського президента, серед іншого, запропонував майбутньому президенту повернути вибори "на всіх поверхах політичної системи", в тому числі вибори губернаторів, відмовитися від практики "управління демократією", вивільнити вуличну активність і скасувати цензуру на федеральних телеканалах.
Експерти інституту знову повторили заклики скасувати ФСБ і МВС, а з 2018 року зробити службу в армії добровільною.
На думку авторів доповіді, наступний президентський цикл в Росії може стати як часом системної модернізації, так і часом застою.
Сам Д. Медведєв раніше вже кілька разів висловлював свою думку з приводу повернення виборів губернаторів, кажучи, що доцільності в цьому не бачить, і що влада не поверне прямі губернаторські вибори навіть через сто років.
За матеріалами:BBC Russian