В'ятрович вказав на загрозу протистояння України і Польщі: Завжди виграє третя сторона

29 жовтня 20:02

Політичне керівництво обох держав зобов'язане врахувати уроки історії.

 

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович нагадав, що в результаті протистояння між Україною і Польщею в минулому обидві країни взаємно послаблювали одна одну, і цим завжди користувалася третя сторона.

"2018 - це рік, коли Польща і Україна відзначають відновлення своєї незалежності, яка сталася в 1918 році. Ми повинні про це згадувати і розуміти, що тоді, на жаль,... [це] призвело до війни між ними,.. падіння української, а потім і польської державності. З цього ми повинні винести урок. І головний урок полягає в тому, що протистоянням між українцями і поляками завжди скористається третя сторона", - заявив історик в ефірі телеканалу "Прямий" увечері в понеділок, 29 жовтня.

У лютому в Польщі внесли зміни до закону про Інститут національної пам'яті, якими запроваджується кримінальна відповідальність за оприлюднення фактів про участь поляків у Голокості, а також за "заперечення злочинів українських націоналістів".

Закон викликав різку критику з боку України, Ізраїлю і США.

обидві палати польського парламенту практично одноголосно підтримали внесення змін у закон про Інститут національної пам'яті, якими скасовується кримінальна відповідальність за поширення інформації про співучасть поляків у Голокості та інших злочинах нацистської Німеччини, а кримінальна відповідальність за вживання терміна "польські табори смерті" замінюється адміністративною. Однак у частині про заборону "пропаганди бандеризму" закон залишився незмінним.