В Україні 95% громадян вважають владу корумпованою

13 вересня 17:55

У більшості країн, де проводилися опитування, зафіксовано негативне ставлення до правлячих верхівок.

 

У переважній більшості країн, де проводилися опитування, зафіксовано явне негативне ставлення до правлячих верхівок, - їх вважають корумпованими 70-80-90 й більше відсотків опитаних жителів. "Лідирують" Бразилія, ПАР і Україна із показниками близько 95% громадян, які вважають владу корумпованою. Економічне розшарування давно є актуальною проблемою як для більшості країн, так і світу загалом.

"Пам'ятаючи, що дослідження проводилося в травні і червні 2019 року, коли тектонічні зміни в кадровому складі українського політикуму ще не відбулися, можна припустити, що зараз настрої українців були б більш оптимістичними. Більшості людей подобається нова вітрина. А за підсобкою спостерігатимемо. Адже у Віктора Ющенка в квітні 2005-го рейтинг довіри був 75% ...", - пише головна редакторка "Дзеркала тижня" Юлія Мостова.

Вона зазначає, що люди свої сподівання і надії завжди пов'язували з особистостями, однак зараз наростає незадоволення самою системою устрою світу та управління. Три діаграми показують ступінь невдоволення політичною, економічною і соціальною системами в різних країнах світу.

Завданням опитування не був пошук відповіді на питання "Як повинні змінитися політичні, економічні і соціальні системи?". Опитування показало рівень очікування змін у суспільствах різних держав і продемонструвало пунктиром очікування людей.

"Глобальне дослідження щастя і політичних поглядів", за словами авторів, охопило репрезентативною вибіркою 51,9% населення світу. Польові роботи у 15 країнах у травні–червні 2019 року проводила компанія Schoen Consulting, а їх аналіз та підготовку забезпечив Джордж Вард - дослідник Массачусетського Технологічного інституту, співавтор Всесвітньої доповіді про щастя 2019 року. Звіт був підготовлений за замовленням Фонду Віктора Пінчука. "Щастя зараз" є темою 16-ї щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES).

Детальніше про результати дослідження читайте у матеріалі Юлії Мостової "Зробіть нас щасливими!" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".