В Україні 35 мільйонів виборців

07 березня 08:45

Спочатку складається попередній список виборців на дільниці. Далі йде процес уточнення списку на дільниці.

 

Керівник Служби розпорядника Державного реєстру виборців (ДРВ) Олександр Стельмах нещодавно заявив, що станом на середину лютого в Держреєстрі виборців - 35 млн 541 тис. 743 записи про виборців, з них 34 млн 544 тис. 993 мають виборчу адресу, щодо 996 тис. 750 є позначка - "вибув". У реєстрі 3 млн 109 тис. 46 записів про померлих, які зберігаються протягом п'яти років у відповідності з законом, 27 тис. 616 записів про осіб без громадянства, 35 тис. 917 записів про недієздатних осіб.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Ярина Бусол, керівник комунікаційного напрямку Реанімаційного пакету реформ. За її словами, ці дані важливі, оскільки згідно з даними ДРВ складаються списки виборців, ними є дієздатні громадяни України у віці від 18 років. Особи без громадянства та недієздатні не є виборцями. Відповідно, приблизно ці 34 млн 544 тис. 993, що мають виборчу адресу, і є виборцями за станом на час заяви Стельмаха.

"Спочатку складається попередній список виборців на дільниці. Далі йде процес уточнення списку на дільниці. За словами виконавчого директора УНЦПД Світлана Конончук, не виключено - в списку виборців можуть бути особи, які не мають права голосу, "мертві душі" або особи, які перетнули держкордон України. Адже не всі стають на консульський облік", - зазначає експерт.

Детальніше про виборчі технології читайте в статті Ярини Бусол "Що таке виборчі маніпуляції, і як з ними боротися або Гра престолу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".