В США хотіли приховати мюнхенську зустріч Помпео з Лавровим — Politico

16 лютого 17:00

Російські чиновники повідомили про зустріч з Помпео, яку в американській адміністрації не анонсували.

 

США не оголошували про зустріч держсекретара Майка Помпео з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, яка відбулась під час Мюнхенської конференції з питань безпеки. Зате про неї написали в Росії, передає видання Politico.

Державний департамент не оголосив про зустріч, яка відбулася у власній спеціальній залі Лаврова в готелі "Баєрішер Хоф", де проходить основна щорічна конференція політиків, політиків та експертів з питань безпеки. Помічники Помпео також не забезпечили жодного документу після закінчення зустрічі.

Російські журналісти, які подорожували з Лавровим, були заздалегідь обізнані про зустріч, і про це писали згодом.

Так, прессекретар Лаврова Марія Захарова підтвердила зустріч у дописі у Facebook, де було включено фото Помпео в передпокої готелю, а Лавров стояв у дверях за кілька кроків за ним. У дописі Захарова написала, що Помпео сказала "удачу" тим, хто зібрався в передпокої, і весело додала, що ті, хто почув це, "ахнули".

"Мало хто кому американці бажають чогось хорошого", - написала вона.

У Державному департаменті підтвердив, що зустріч з Лавровим була "посунута", але більше деталі не надали. В США заперечили прохання до Росії не оприлюднювати зустріч.

На брифінгу держсекретаря щодо дій США на конференції з питань безпеки не було згадки про цю зустріч. Тоді заявили, що Помпео зустрівся тільки з прем'єр-міністром Курдистанського регіону Іраку Масруром Барзані, а також, що американські чиновники зустрілися з ізраїльськими колегами та високопосадовцем із закордонних справ ЄС Гельгою Шмід.

Раніше, Державний секретар США Майк Помпео, який прибув в Україну, зустрівся з міністром закордонних справ України Вадим Пристайко та президентом Володимиром Зеленським, з яким разом провів прес-конференцію. Під час своєї зустрічі Помпео неодноразово наголошував про підримку сувернітету України з боку США.