В Раді посварились через двокрапку та "язик"

23 квiтня 14:37

Депутати обговорюють правки до "мовного законопроекту".

 

В Верховній Раді під час розгляду законопроекту "Про функціонування державної мови" депутати посперечались через "язик" та перейшли на взаємні образи та дорікання.

Депутати обговорювали правку депутата від фракції "Опозиційний блок" Василя Німченка.

"Те що ви там зачитали, ви дивіться, ви ж поставили двокрапку, а після двокрапки треба зрозуміти що має бути щось тіпа пряма мова, тобто зміст статті. То кого ви тут держите і за кого, пане доповідачу? Я хотів би щоб ви вели себе тут в правовому смислє толерантно. Якщо ви не записали, то скажуть, що не записали, а не треба з когось щось десь робити", - заявив депутат.

"Ми ведем про мову і просимо якраз виключити це … Ви регулюєте посилання якраз на цей закон. Яку треба мати голову гармошкой, щоб придумати що питання мови регулюється законом і все. Законом про функціонування язика. Це ж неконституційний закон, який ви пропонуєте", - продовжив Німченко.

"Шановний колего, цей закон регулює функціонування української мови як державної, продаж, розповсюдження язика телячого, свинячого в магазинах закон жодним чином не регулює. Так що я не бачу тут жодних суперечностей чи протиріч", - відповів у свою чергу Микола Княжицький, який доповідає з трибуни по законопроекту.

Він також додав, що двокрапка в статті закону є доречною, адже розкриває питання, тому комітет відхилив поправку депутата Німченка.

Водночас зауваження про "язик" роздратувало опоблоківця і він почав кричати, що Княжицький ображає громадян України.

"Я хочу повернути вас до цієї проблеми і до головуючого, і до доповідача, я хотів би щоб він вибачився, яку він мову називав свинячою і собачою. Це ганьба, це знаєте, що ви зараз зробили, ми вже чули про гавкіт і інше", - обурився Німченко, однак не зміг продовжити, адже головуюча в Раді Оксана Сироїд поросила вимкнути мікрофон, оскільки питання не стосується суті поправки.

"Ви сядьте і послухайте, як це сприймається. Це рівні люди за половою природою і фізіологічною… Доповідач має покласти матеріали і сісти", - продовжив депутат.

У відповідь Княжицький заявив, що оскільки обговорення ведеться українською мовою, то схоже депутат його не зрозумів.

"Ми тут українською мовою спілкуємось. Ми приймаємо закон про застосування української мови як державної, а ви кажете, що ми хочемо регулювати язик. Язик українською мовою продається в магазинах, ми це не регулюємо", - сказав Княжицький.

Читайте також: В Раді на голосування поставили пропозицію "включити мізки"

Раніше, другий віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд потролила депутата від "Опозиційного блоку" Нестора Шуфрича через незнання правил відмінювання прізвищ в українській мові, а також незнанні колег по парламенту.