В Одеській області виявлено підкуп виборців на користь кандидата в депутати

17 липня 05:18

Поліція завела кримінальну справу - вручені повістки в тому числі і кандидату в депутати

 

В Україні настільки звикли до проявів корупції, що навіть справжній підкуп не вважають злочином. І коли таке порушення закону фіксують, його фігуранти зазвичай бувають дуже здивовані - за що?

В Одеській області поліція виявила мережу підкупу виборців на користь одного з кандидатів в народні депутати, діючого парламентарія Віталія Барвіненка (депутатська група "Відродження").

Як повідомив у вівторок департамент комунікації Національної поліції України, до функціонування "сітки" підкупу виборців причетні більше 20 людей. Підкуп виборців здійснювався на території міста Білгород-Дністровський, а також Білгород-Дністровського, Татарбунарського та частини Кілійського районів.

За словами заступника начальника Головного слідчого управління Нацполіції Максима Цуцкірідзе, незаконна схема діяла, ймовірно, на користь кандидата в народні депутати Віталія Барвіненка.

За кожен голос у разі надання фотодоказу виборцям пропонували від 1 тис. до 1,5 тис. грн.

"Один з діючих народних депутатів, який має багатий політичний досвід, організував "сітку" для підкупу виборців. До "роботи" він привернув агітаторів, які пропонували майбутнім виборцям від 1 тис. до 1,5 тис. грн за голос. У день виборів громадянам необхідно було сфотографувати бюлетень в кабінці для таємного голосування з відміткою про голосування за Барвіненка і фото викласти в Месенджер", - розповів Цуцкірідзе.

У "сітці" з підкупу виборців були задіяні понад 20 людей. За словами начальника управління департаменту захисту економіки Нацполіції Олександра Околита, кожен член злочинної групи відповідав за певний напрям роботи: проведення агітації, формування списків і розподіл коштів за голоси виборців. Зараз усі особи, причетні до скоєння злочину, встановлені.

Розпочато кримінальне провадження за ст.160 Кримінального кодексу України (підкуп виборця, учасника референдуму).

"Під час проведення обшуків були вручені повістки всім фігурантам, зокрема і кандидату в народні депутати. Найближчим часом їм будуть оголошені підозри", - зазначив Цуцкірідзе.

У Харкові від імені кандидата в депутати поширювали набори з лікарськими засобами. Відповідний факт зафіксувала Нацполіція області.

Згідно з інформацією, поширеною у соціальних мережах, невідомі роздавали харків'янам коробки з ліками від імені одного з кандидатів у депутати Верховної Ради України. Громадяни розцінюють це як спробу вплинути на реалізацію виборцями округу № 169 їх виборчого права при голосуванні на дострокових парламентських виборах і змусити людей віддати свій голос за певного кандидата.