В АП пояснили, що рішення КС про чергові вибори безпосередньо не стосується проведення виборів у Києві

04 червня 13:13

Радник Януковича підкреслила, що питання призначення виборів у Києві є виключним повноваженням Верховної Ради, Конституція передбачає не тільки право, але й прямий обов'язок парламенту призначати чергові та позачергові вибори.

 

Рішення Конституційного суду України від 29 травня про порядок проведення чергових місцевих виборів в Україні безпосередньо не стосується питання проведення виборів мера Києва і депутатів Київради.

Таку думку висловила радник президента України - керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації президента Марина Ставнійчук.

"Конституційний суд тлумачив поняття чергових виборів, давав тлумачення згідно з європейськими стандартами, принципом періодичності виборів. Я вважаю, що рішення КС безпосередньо не стосується питання проведення виборів у Києві", - сказала вона журналістам перед початком засідання координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства при президентові України у Києві у вівторок, 4 червня.

- КСУ переніс вибори в Києві, щоб "зміцнити стабільність у державі" (текст рішення)

Ставнійчук підкреслила, що питання призначення виборів у Києві є виключним повноваженням Верховної Ради. "Конституція передбачає не тільки право, але й прямий обов'язок парламенту призначати чергові та позачергові вибори", - сказала радник президента.

Вона переконана, що кияни мають право обирати свого міського голову. "Принцип періодичності виборів полягає в тому, що вибори повинні проходити у терміни, визначені законодавством, і Конституція України чітко визначає також термін повноважень обраних органів місцевого самоврядування, і відповідно потрібно виходити з цього", - пояснила Ставнійчук. !zn

Читайте також:

Конституційний суд скасував вибори у Києві і переніс їх на 2015 рік

У Києві пройшла акція протесту з вимогою призначити у столиці вибори

Конституційний суд не забороняє провести вибори в Києві зараз, - експерт

КСУ створив небезпечний прецедент незаконного продовження повноважень влади